Svet
27.11.2019. 20:09
R. E. / Špigl

Evropski parlament je

POTVRĐEN NOVI SASTAV EK Ursula: Vrata su nam otvorena za Zapadni Balkan

fon-der-lejen-1.jpg

Evropski parlament je velikom većinom glasova potvrdio da dužnost preuzima Evropska komisija u novom sastavu, predvođena Ursulom Fon der Lajen,

Evropski parlament je velikom većinom glasova potvrdio da dužnost preuzima Evropska komisija u novom sastavu, predvođena Ursulom Fon der Lajen, prvom ženom na toj poziciji, prenosi nemački Špigl.

Ovo je najveći dan u karijeri nemačke političarke i dan u kojem će konačno biti okončana mukotrpna procedura. Ursula je, piše Špigl, dužnost trebalo da preuzme još 1. novembra, ali su njene tri nominacije za EK iz Francuske, Rumunije i Mađarske odbačene.

Za postavljenje novog sastava Evropske komisije glasao je 461 poslanik EP, 157 je bilo protiv, dok je 89 bilo uzdržano.

[caption id="attachment_239121" align="alignnone" width="677"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Fon der Lajen je kao potpredsednike izabrale one koji su bili označeni kao njeni najveći konkurenti za mesto predsednika - Fransa Timermansa i Marget Vestager - i tako stvorila širok konsenzus, iako je prema pisanju nemačkih medija Timermans izneo drugačije stavove, sa željom da se široka koalicija u Evropskom parlamentu "pocepa".

Nova šefica Evropske komisije je na početku današnjeg zasedanja, u okviru predstavljanja plana za narednih pet godina, govorila i o Zapadnom Balkanu.

[caption id="attachment_191113" align="alignnone" width="710"]foto: Shutterstock foto: Shutterstock[/caption]

"Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena", rekla je u uvodnom govoru.

Špigl novu šeficu EK predstavlja kao doktorku, majku sedmoro dece, rođenu u Briselu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve