Svet
29.05.2024. 20:40
Beta

Užasi rata

Povređenoj deci iz Gaze ne može da se ukaže lekarska pomoć

1
Izvor: BETA/AP / Hatem Ali

Zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa ranjeni ne mogu da izađu iz Pojasa Gaze i dobiju medicinsku pomoć, posebno su ugrožena povređena deca.

Tetka Džamila Ahmeda Abu Ataba, jecajući preklinje svet da njenog sestrića odvede iz Gaze na lečenje nakon što je ove nedelje ranjen u izraelskoj vatri i pridružio se sve dužoj listi povređenih, koji se nalaze na ratnoj teritoriji bez medicinske pomoći, preneo je Rojters.

Dečak je u utorak otišao na plažu da se opere sa grupom dece i pogođen je gelerima, rekla je ona. On sada leži, umotan u krvave zavoje u bolnici Naser u Kan Junisu dok se nastavlja izraelski napad na pogranični grad Rafu.

Napad na Rafu presekao je glavni granični prelaz u Egiptu, ograničavajući ljude da potraže medicinsku pomoć.

"Gde da ga odvedem? Recite mi. Gde da idem? Molim sve svetske lidere, bilo koga ko ima savest, da otvore granicu i dozvole ovoj deci da odu. Šta su uradili da to zasluže?'', zapitala se ona.

Kao i većina Palestinaca u Gazi, Ahmed Abu Atab je već izgubio svoj dom u izraelskom napadu na enklavu. On je, takođe, izgubio majku - ne zbog rata, već zato što je napustila Gazu radi lečenja od raka. Portparol bolnice ''Al-Aksa mučenici'' u gradu Deir al Balah u centralnoj Gazi, doktor Kalil al-Dakran kazao je da je izraelska vojna kampanja izazvala medicinsku katastrofu.

"Sve bolnice se bore zbog nedostatka lekova, medicinskih potrepština i goriva", rekao je on u video snimku koji je dobio Rojters, dodajući da je hiljadama pacijenata bilo potrebno lečenje u inostranstvu i da nisu mogli da putuju nakon zatvaranja granice u Rafi.

Izrael krivi Egipat za zatvaranje i ističe da želi ponovo da otvori Rafu za civile iz Gaze koji žele da odu. Egipatski zvaničnici i izvori navode da su humanitarne operacije ugrožene vojnim aktivnostima i da Izrael treba da vrati prelaz Palestincima pre nego što ponovo počne da funkcioniše.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve