Svet
18.07.2022. 21:20
Beta

Evakuacija ljudi

Požari besne širom Mediterana

Šumski požar
Izvor: Shutterstock

Širom Mediterana, od Maroka na zapadu do Krita na istoku, tokom toplotnog talasa od prošlog utorka besne požari, pogoršani jakim vetrovima i sušom.

U Francuskoj je zbog šumskih požara na jugozapadu zemlje do sada evakuisano više od 16.000 ljudi, a vatra se širi i u Španiji, Hrvatskoj i Grčkoj, piše BBC.

Kasno prošle subote, Francuska je proglasila narandžastu uzbunu u 22 departmana, mahom duž obale Atlantika.

Šumski požari šire se i u oblastima Test d' Buš i Landira.

Na jugu Španije, od požara u brdima kod mesta Mihas, nedaleko od Malage, pobeglo je više od 3.200 ljudi, a šumski požari izbili su i u provincijama Kastilja i Leon, Galicija i Ekstremadura. Požari u Portugaliji za sada su pod kontrolom.

U Maroku, vlasti su naredile evakuaciju više od 1.300 ljudi zbog šumskih požara na severu zemlje. Najteže je pogođena provincija Laraš.

Na Kritu, grčki vatrogasci bore se sa velikim požarom u brdima oko Retimna na severnoj obali. Prošle subote javljeno je da je požar delimično lokalizovan.

Požari bukte i u šumama na jugozapadu Turske i na hrvatskoj obali. Više požara izbilo je blizu Zadra i Šibenika, ali nije bilo velikih evakuacija stanovništva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Razorni požari bukte u Portugalu, Španiji i Francuskoj
1

Danak vrućinama

17.07.2022. 22:15

Razorni požari bukte u Portugalu, Španiji i Francuskoj

Hiljade vatrogasaca nastavljaju da se bore protiv požara u Portugalu, Španiji i Francuskoj dok toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja, prenosi BBC.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve