POZIV AMERIKANCIMA: Gvaido preti Maduru vojnom intervencijom

POZIV AMERIKANCIMA: Gvaido preti Maduru vojnom intervencijom

EPA-EFE/Rayner Pena


Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido izjavio je da ne odbacuje mogućnost vojne intervencije u zemlji i da smatra da je uplitanje strane vojske poslednje sredstvo za smenu predsednika Nikolasa Madura.
“Potpuno je jasno o čemu se radi kada je u pitanju Madurova vlast. Ali ta mera je poslednje sredstvo. Važno je da prvo pokušamo da omogućimo mirnu tranziciju”, istakao je Gvaido.

EPA-EFE/Miguel Gutierrez

EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Gvaido se 23. januara proglasio za predsednika države, a Maduro je takav potez ocenio kao pokušaj državnog udara i najavio pogoršanje odnosa sa SAD, koje su 28. januara uvele sankcije državnoj naftnoj kompaniji u Venecueli. Lidera opozicije su kao predsednika priznale sve države Grupe Lima, osim Meksika, kao i pojedine članice EU, Albanija, Gruzija, SAD i Organizacija američkih država.

Madura su podržali Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, El Salvador i Turska, dok su Belorusija i Kina pozvale na rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i usprotivile se mešanju drugih zemalja u unutrašnja pitanja u Venecueli.

EPA-EFE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Podsetimo, u nemirima u Venecueli poginulo je najmanje četvoro ljudi, a povređeno je više od 300 tokom protesta, izjavio je direktor nevladine organizacije “Foro penal” Alfredo Romero. On je na “Tviteru” napisao da je tokom protesta u dva dana privedeno 240 ljudi.

Romero tvrdi da je dvoje ljudi ubijeno u okrugu Karakasa, dok je još dvoje poginulo u državi Aragua. Od ukupno četiri žrtve, dvoje su bili maloletnici.