Svet
05.10.2022. 12:42
Beta

Švedska

Poznati dobitnici Nobela za hemiju

1
Izvor: Beta / TT News Agency / Christine Olsson/TT

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je naučnicima Karolin Bertoci, Beriju Šarplesu i Mortenu Meldalu "za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije", saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Šarplesu, američkom naučniku sa sa Instituta Skrips, je drugi put dodeljeno prestižno priznanje. Američki 81-godišnji naučnik je tek peta osoba koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu.

Šarples i Meldal, danski naučnik sa Univerziteta u Kopenhagenu, nagrađeni za "uvođenje hemije u eru funkcionalizma i postavili temelje klik hemiji", navodi se u saopštenju.

Američka naučnica Bertoci sa Univerziteta Stanford je, kako se dodaje, u klik hemiju unela novu dimenziju i počela da je koristi za mapiranje ćelija.

"Njene bioortogonalne reakcije sada doprinose ciljanijim tretmanima raka, među mnogim drugim primenama", ističe Švedska kraljevska akademija.

Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je prošle godine nemačkom naučniku Bendžaminu Listu i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu "za razvoj asimetrične organokatalize".

1
Izvor: Beta / AP / Fernando Vergara

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. U utorak je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nobelovka osuđena na još pet godina zatvora
Aung San Su Ći, 27. 4. 2022.

 Aung San Su Ći

27.04.2022. 17:05

Nobelovka osuđena na još pet godina zatvora

Sud u Mjanmaru osudio je svrgnutu civilnu liderku Aung San Su Ći na još pet godina zatvora zbog korupcije, javila je agencija Frans pres pozivajući se na izvore bliske tom sudskom slučaju.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve