PRE OČEKIVANOG ROKA: Vakcina u Indiji moguća u februaru

PRE OČEKIVANOG ROKA: Vakcina u Indiji moguća u februaru

EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni


Indijska vlada je saopštila da bi vakcina protiv Covid-19 mogla da počne da se koristi još u febuaru, nekoliko meseci pre očekivanog, s obzirom na to da studije i rezultati kasne faze kliničkih ispitivanja vakcine koja su počela ovog meseca potvrđuju njenu efikasnost i bezbednost, rekao je za Rojters viši vladin zvaničnik.

Iz Indijskog saveta za medicinskih istraživanja, koji na razvoju COVAXIN-a radi zajedno sa privatnom kompanijom “Bharat Bioteć”, saopšteno je da je do sada potvrđena dobra efikasnost vakcine i da se nadaju da bi ona mogla da bude dostupna u toku sledeće godine, u februaru ili martu.

Nadležni iz Saveta navode da su prva i druga faza kliničkih ispitivanja, kao i testiranja na životinjama pokazali da je vakcina bezbedna i efikasna, ali da to ne može da se tvrdi sa stoprocentnom sigurnošću dok ne bude okončana i treća faza.

Povezane vesti – SZO: Do kraja 2021. godine distribuiraćemo dve milijarde vakcina

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Oni tvrde da je na ministarstvu zdravlja da odluči da li vakcina može da se koristi i pre završetka treće faze kliničkih ispitivanja, u posebnim slučajevima.

Ukoliko bi COVAXIN dobio odobrenje za upotrebu, to bi bila prva vakcina protiv Covid-19 u Indiji.

Povezane vesti – SZO: Zdravi mladi ljudi mogli bi da se vakcinišu tek 2022. godine

“Bharat Bioteć” je ranije saopštio da se nada da bi vakcina mogla da počne da se koristi u drugoj polovini sledeće godine.

U Indiji je broj zaraženih koronavirusom uvećan za 50.201 na 8,36 miliona, najviše na svetu posle SAD. Od posledica Covid-19 u Indiji je preminulo još 704 pacijenta, ukupno 124.315 od početka pandemije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar