Svet
09.07.2018. 16:08
R.E./Beta

PRED VISOKIM SVETSKIM ZVANICAMA: Erdogan položio zakletvu za mandat predsednika Turske

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je zakletvu za prvi mandat s novim predsedničkim sistemom koji daje šira ovlašćenja šefu države.

Erdogan je za govornicom parlamenta Turske svečano položio zakletvu i počeo novi mandat predsednika države, prenela je turska agencija Anadolija.

Ceremoniji inauguracije predsednika Turske prisustvovalo je oko 40 šefova stranih država i vlada, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Beta/AP/Lefteris Pitarakis

Višegodišnji lider Turske, Erdogan, pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora održanih 24. juna i dobio novi petogodišnji mandat.

Iako predsednik u Turskoj može da dobije samo dva mandata, ovaj će se računati kao Erdoganov prvi pod novim Ustavom, koji uvodi predsednički sistem i daje predsedniku veća ovlašćenja u odnosu na vladu, tako da bi on na vlasti mogao da ostane do 2028. godine.

Nakon polaganja zakletve u parlamentu, Erdogan će položiti venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a potom će u Predsedničkoj palati početi i svečanost na kojoj prisustvuju brojne zvanice, predsednici, premijeri i drugi visoki zvaničnici brojnih zemalja, navodi Anadolija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve