PREDSEDNIČKI IZBORI: Talibani zatvorili petinu glasačkih mesta u Avganistanu

PREDSEDNIČKI IZBORI: Talibani zatvorili petinu glasačkih mesta u Avganistanu

AP Photo/Mohammad Anwar Danishyar


Zvaničnici avganistanske Nezavisne izborne komisije nemaju kontakt sa 910 od 4.942 glasačka centra širom zemlje, u kojoj se danas održavaju predsednički izbori.

“Poslali smo materijal u 4.942 centra, a dobili smo izveštaje da je samo 4.041 otvoren”, izjavio je u Kabulu Hava Alam Nuristani, šef izborne komisije.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Drugi zvaničnik komisije je rekao da nema kontakta sa 901 glasačkim centrom, prenosi Rojters, dodajući da za sada nije jasno da li se tamo uopšte glasa, ili su zatvoreni zbog pretnji talibana.

Početak glasanja u Avganistanu obeležili su napadi.

Zvaničnici severnog dela Avganistana saopštili su da su pobunjenici ispalili projektile iz minobacača na grad Kunduz u pokušaju da spreče glasanje.

AP Photo

AP Photo

Gulam Rabani Rabani, član saveta provincije Kunduz, rekao je da su talibani na dve lokacije van grada napali pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti i da je u toku okršaj.

Rabani je naveo da ima žrtava, ali nije mogao da precizira koliko pošto su telekomunikacione mreže povremeno u prekidu.

Cilj napada je da se “ljudi zaplaše i da se primoraju da ostanu kod kuće i ne izađu na izbore”, rekao je Rabani, prenosi AP. Prethodno je najmanje 15 osoba ranjeno u bombaškom napadu na džamiju u Kandaharu. Na tom mestu nalazi se glasačko mesto.

AP Photo

AP Photo

Eksplozija je odjeknula samo sat vremena nakon što su glasači počeli da se okupljaju na biralištu. Predsednički izbori u Avganistanu održavaju se u atmosferi nesigurnosti i straha od napada talibana, koji su zapretili da će nasiljem odvratiti građane od izlaska na birališta

Pravo glasa ima oko 9,6 miliona Avganistanaca koji će birati između 18 kandidata od kojih se zapravo samo šest smatra ozbiljnim. Favoriti su aktuelni predsednik Ašraf Gani i predsednik Izvšnog veća Abdulah Abdulah koji kaže za AP da strahuje od izbornih manipulacija.

Abdulah Abdulah, predsednicki kandidat, AP Photo/Ahmad Nazar)

Abdulah Abdulah, predsednicki kandidat, AP Photo/Ahmad Nazar)

Njih dvojica dele vlast već pet godina u vladi nacionalnog jedinstva, nastaloj posle izbora 2014. koje su obeležile optužbe za prevaru i korupciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar