Svet
19.05.2019. 12:52
R.E.

PREDSEDNIK AUSTRIJE: Vanredni izbori su neizbežni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Delovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno je poverenje u institucije, a time je ukaljan ugled Austrije, izjavio je predsednik ove zemlje Aleksander van der Belen ističući da je upravo to razlog zbog kojih su vanredni izbori neizbežni.

U oštrom govoru na konferenciji za novinare, Van der Belen je rekao da su slike koje se ovih dana mogu videti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanja političara, koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

“To su sramne slike, ali niko u Austriji ne treba da se stidi. Mi nismo takvi, Austrija nije takva. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri su zloupotrebili poverenje građana, a to ne tolerišem”, naglasio je predsednik.

On je, takođe, istakao da građaniima treba sigurnost u vlast, državne funkcionere i institucije.

“Moramo svi da imamo poverenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to poverenje poljuja onda je rad vlade doveden u pitanje. Trenutno imamo takav slučaj. Iako je situacija teška, moja je odgovornost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne nedelje. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurcom dogovorio da se održe prevremeni izbori. Sutra ćemo raspraviti o ostalim detaljima”, najavio je Van der Belen.

Prema njegovim rečima, potrebno je preduzeti sve korake ne bi li se poverenje građana u indtitucije vratilo, a ostavke vidi samo kao prvi korak u rešavanju ovog problema.

"Potrebna je kompletna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti. Nezavisni mediji su kroz ovaj slučaj pokazali da imaju centralnu ulogu u liberalnoj demokratiji", zaključio je predsednik Austrije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
17°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve