Svet
28.01.2023. 16:40
Beta

Predsednički izbori

"Pobeda Pavela znači kraj ere opasnog populizma u Češkoj"

1
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Češki premijer Petr Fijala čestitao je u subotu Česima što su za novog predsednika države prema preliminarnim rezultatima izabrali generala u penziji, bivšeg načelnika Generalštaba kasnije drugog čoveka NATO, Petra Pavela (61), kao kandidata koji zastupa građanske, demokratske vrednosti i želi Češku čvrsto usidrenu u Evropskoj uniji i NATO.

"Pobedio je građanski kandidat i vrednosti koje on zastupa i to je vrlo važna vest u ova međunarodno i ekonomski teška vremena. Za nama je najodvratnija izborna kampanja u novijoj istoriji. Društvo iz nje izlazi podeljeno. Dobro je što će u predsedničkom zamku Hradčani biti predsednik koji želi da spaja", kazao je premijer Fijala.

Češki premijer ocenio je da današnji poraz na izborima za predsednika Češke uz poraz na parlamentarnim izborima za bivšeg populističkog premijera, petog najbogatijeg tajkuna u Češkoj, Andreja Babiša može da znači kraj njegove populističke ere.

"Populizam se u kampanji pred predsedničke izbore direktno povezao sa ekstremizmom a to je veoma opasno. Bili smo svedoci izazivanja strahova, osporavanja naših međunarodnih obaveza. Svedočili smo nastojanjima da se raspiruju strasti, zloupotrebljavaju bojazni ljudi. Populizam je opasan jer ne zna granice, "kazao je premijer Fijala.

Izbor generala Pavela koji za svoj uzor među trojicom prvih predsednika Češke ima Vaclava Havela, želi Češku čvrsto usidrenu u Evropskoj uniji i NATO, nastupa sa parolom "Red i mir" da se poštuju demokratska pravila i Ustav, vodeća uloga vlade a ne šefa države, obećanje da spaja a ne polarizuje društvo kao i poraz Babiša na parlamentarnim izborima 2021. godine pokazuje da Česi odstupaju od ostatka regiona gde birači svoje glasove daju populistima.

Petr Pavel dobija od čeških birača jaki mandat pošto je po predviđanjima osvojio više glasova nego njegov prethodnik, odlazeći predsednik Miloš Zeman u oba izbora.

"Ne mislim da ovde postoji birači pobednici i poraženi birači. Svi smo građani Češke. I birači Andreja Babiša žele da država funkcioniše i pomogne im", kazao je u prvim reagovanjima na pobedu general Pavel.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Žene u Češkoj uskoro odlučuju same o verziji svog prezimena
Čehinja

Bez nastavka "ova"

03.06.2021. 10:43

Žene u Češkoj uskoro odlučuju same o verziji svog prezimena

Žene u Češkoj će uskoro moći da koriste prezimena bez nastavka za ženski rod koji sugeriše da su nečija ćerka ili supruga, pošto su poslanici podržali takve zakonske izmene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve