Svet
10.07.2022. 10:22
Beta-AP

Gotabaja Radžapaksa

Predsednik parlamenta Šri Lanke pristao na ostavku

1
Izvor: Beta / AP / Eranga Jayawardena

Predsednik parlamenta Šri Lanke saopštio je da će predsednik zemlje Gotabaja Radžapaksa u sredu sledeće nedelje podneti ostavku.

Predsednik parlamenta je rekao da je obavestio Radžapaksu o zahtevu lidera parlamentarnih stranaka da podnese ostavku i da je on to prihvatio.

"Rekao mi je da obavestim zemlju da će ostavku podneti u sredu 13. jula, jer vlast treba da preda mirno. Zato nema potrebe da se nastave poremećaji u zemlji, i pozivam sve da radi njene dobrobiti očuvaju mir kako bi omogućili lak prenos vlasti", saopštio je predsednik parlamenta.

Poslanik opozicije Rauf Hakim izjavio je da je postignut konsenzus da dužnosti predsednika privremeno preuzme predsednik parlamenta, koji bi radio na formiranju prelazne vlade.

Predsednik Šri Lanke je u subotu pobegao je iz predsedničke rezidencije u prestonici Kolombu, nekoliko minuta pre nego što su u nju upale hiljade demonstranata.

Nakon toga, demonstranti su se sukobili sa policijom ispred kuće premijera Šri Lanke. Oni su tokom sukoba ušli u kuću i zapalili je.

Premijer je pristao da podnese ostavku kada se stranke u parlamentu dogovore oko sastava nove vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šri Lanka suočena sa ekološkom katastrofom
Šri Lanka brod koji tone

Tone teretni brod

03.06.2021. 19:35

Šri Lanka suočena sa ekološkom katastrofom

Vlasti Šri Lanke preduzimaju sve mere da se "uhvate u koštac" sa potencijalnom ekološkom katastrofom, pošto u vodama Kolomba tone teretni brod pun hemikalija, koji je oštećen u požaru.
Foto
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve