PREKID VATRE U POJASU GAZE: Izrael i Palestina postigli dogovor (VIDEO, FOTO)

PREKID VATRE U POJASU GAZE: Izrael i Palestina postigli dogovor (VIDEO, FOTO)

AP Photo/Khalil Hamra


Nakon tri dana raketnih napada u Pojasu Gaze, izraelska i palestinska strana postigli su dogovor o prekidu vatre, javlja Al Džazira. 

Palestinski zvaničnici kažu da je postignut sporazum o okončanju talasa nasilja, koji je doveo do smrti najmanje 25 Palestinaca i četiri Izraelca. Zvaničnici su saopštili da su Egipat i Katar pomogli u posredovanju.

AP Photo/Khalil Hamra

AP Photo/Khalil Hamra

Izraelska strana nije dala nikakvu potvrdu ovih navoda, ali je rano jutros povukla sve zaštitne restrikcije uvedene u blizinu područja Gaze, a komanda je dala instrukcije stanovnicima na jugu da se vrate svojim obavezama.

AP Photo/Khalil Hamra

AP Photo/Khalil Hamra

Zvaničnik Islamskog džihada, istakao je da je sporazum o primirju zasnovan na tome da Izrael ublaži blokadu u Pojasa Gaze. On je istakao da je deo dogovora bilo i ublažavanje ograničenja u rbarskoj zoni na oko 12 natičkih milja (19,31 km) od obale Gaze i poboljšanje situacije sa električnom energijom i nabavkom gorica u Gazi.

AP Photo/Khalil Hamra

AP Photo/Khalil Hamra

Premijer okupirane palestinske vlasti na zapadnoj obali Mohammed Shtaieh, izjavio je da vlada pozdravlja “svaki napor za prekid vatre, posebno napore Egipta”.

“Nadamo se da će to dovesti do kraja tragedije protiv našeg naroda i očuvanja njihovih života”, rekao je on, govoreći na sastanku vlade u gradu Ramali. Shtaiieh je pozvao Ujedinjene nacije da zaustave “izraelsku agresiju na Palestinu” i pruže međunarodnu podršku njenom narodu u pojasu Gaze.

AP Photo/Khalil Hamra

AP Photo/Khalil Hamra

Podsetimo, za vikend su nastavljeni raketni napadi, u jednom od najžešćih sukoba između Izraela i Palestine u proteklih nekoliko nedelja. Tokom jutra je poginuo jedan civil u Izraelu i dva palestinska vojnika, a prema palestinskim izvorima, među poginulima u pojasu Gaze je i majka sa 14-mesečnom bebom.

Baražna palestinska vatra je počela juče popodne, a ispaljeno je 250 raketa, saopštila je izraelska vojska. Veliki broj palestinskih raketa je oborila izraelska protivvazdušna odbrana, Gvozdena kupola. Veći broj kuća u Izraelu je uništen, a mnogi stanovnici su pobegli u skloništa.

Kao odgovor na to, Izrael je gađao 120 ciljeva u pojasu Gaze koji pripadaju radikalnom Hamasu i Islamskom Džihadu. Te organizacije vlasti u Jerusalimu optužuju za raketiranje Izraela.