Svet
01.05.2019. 16:20
Večernji list

Merkelova se ipak ne povlači privremeno sa dužnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na pitanje da li planira da na stranačkom skupu CDU 2. i 3. juna, najavi povlačenje, nemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je kratko i jasno: "Ne".

Merkelova je odbacila nagađanja da će podneti ostavku pre isteka svog mandata 2021. godine, pošto su neki mediji naznačili da će ostavku najaviti na stranačkom skupu početkom juna.

Kancelarka, koju mnogi vide kao evropsko sidro stabilnosti u poslednjih 14 godina, u decembru je odstupila s dužnosti čelnice hrišćanskih demokrata nakon brojnih kritika na račun toga kako je upravljala migrantskom krizom.  Iako navodno želi da ostane kancelarka do saveznih izbora 2021. godine, nagađa se da bi se mogla i ranije povući. Do sada je 64-godišnja Merkel svoj odlazak postupno pripremala uz svoju štićenicu Annegret Kramp-Karrenbauer koja je izabrana za čelnicu CDU-a.

Na pitanje planira li na stranačkom skupu CDU-a 2. i 3. lipnja najaviti povlačenje, Merkel je u utorak rekla da bi "odgovorila jasnim 'ne'". Nagađanja su potaknuta iznenadni sazivanjem sastanka CDU-a nekoliko dana nakon izbora za Europski parlament na kojima konzervativni blok očekuje da će i dalje ostati najjača stranka.
[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve