Svet
03.10.2021. 11:03
Tanjug

Biznismen i političar

Preminuo Bernar Tapi

Bernar Tapi
Izvor: EPA / epa07704869

Bernar Tapi, francuski biznismen, ministar, glumac, medijski i fudbalski čovek, kratkotrajni vozač Formule 3, pevač, čovek s mnogo lica, preminuo je u 78. godini posle duge i teške bolesti, potvrdila je njegova porodica.

U septembru 2017. godine Bernar Tapi je objavio da boluje od raka želuca koji se proširio i na jednjak, a u januaru 2018. godine se podvrgao kompleksnoj i teškoj operaciji, praćenoj hemoterapijom, prenos francuski mediji.

Najava njegove bolesti izazvala je velike emocije među navijačima francuskog provoligaša Olimpika iz Marselja (OM), kluba čije Tapi bio vlasnik i predvodio ga od 1986. do 1994. godine.

U septembru 2017. godine navijači OM postavili su nekoliko transparenata oko stadiona Velodrom, na kojima je pisalo "Budi hrabar Nanard, mi smo s tobom".

"To je najlepša hemoterapija koji sam ikada primio“, izjavio je tada je Bernar Tapi, ganut podrškom navijača i prijatelja, u intervjuu TV Frans 2.

Rođen je u Parizu 1943. godine u radničkoj porodici, ali se kao mlad profesionalac specijalizovao za preuzimanje i preprodaju kompanija sa finansijskim teškoćama krajem 1970-ih.

Tada je dobio nadimak "Zoro kompanija", a punu poslovnu afirmaciju je ostvario kada je otkupio proizvođača sportske opreme "Adidas" i stekao bogatstvo koje mu je omogućilo da kupi luksuznu privatnu vilu u Parizu i jahtu Focea.

Bernar Tapi je je 1983. godine počeo da ulaže u sport i prvo je osnovao biciklistički tim, a zatim je preuzeo fudbalski klub Olimpik iz Marselja, koji je sa dna tabele vodio do vrha Evrope, osvojivši Ligu šampiona 1993. godine.

Nakon što je 1988. godine predstavljen predsedniku Francuske Fransoa Miteranu uspeo je da iskoristi to poznanstvo i svoju slavu i već sledeće godine je ušao u politiku i kandidovao se na lokalnim izborima u Marselju kao kandidat predsedničke većine. Izabran je 1989. godine, ali i nakon toga nastavio je sa političkim usponom.

Izabran je na regionalnim izborima 1992. godine, potom i na parlamentarnim izborima 1993. godine, a 1994. godine na listi Evropljani koja se direktno nadmetala sa listom Mišela Rokara, bivseg premijera Francuske.

Tapi je tada izvojevao pobedu i stavio tačku na predsedničke ambicije bivšeg premijera Rokara.

Smatra se da je Bernar Tapi, upkos kontroverzama koje su pratile njegov profesionalni život, bio inkarnacija društvenog uspeha sredinom 1980-tih, poznatih kao "godine keša" u Francuskoj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bivši francuski predsednik kriv zbog nezakonitog finansiranja kampanje
Nikola Sarkozi

Sud doneo odluku

30.09.2021. 11:35

Bivši francuski predsednik kriv zbog nezakonitog finansiranja kampanje

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je krivim zbog nezakonitog finansiranja svoje kampanje za predsedničke izbore 2012. goine, a presuda još nije objavljena.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve