Svet
19.04.2024. 23:13
Beta

Crna Gora

Preminuo Brano Mićunović

Sveca
Izvor: Shutterstock

Preminuo je ziznismen Branislav Brano Mićunović, za koga su mediji, ali i pojedini političari tvrdili da kontroliše crnogorsko podzemlje.

Mićunović je rođen 1953. godine u Nikšiću. U mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Umro je posle duže bolesti.

Imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali su neki mediji i pojedini političari tvrdili da kontroliše crnogorsko podzemlje, što je on više puta demantovao.

Sredinom novembra prošle godine, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije njemu i Miodragu Daki Davidoviću. U obrazloženju odluke, navodi se da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, što datira još od vremena bivše Jugoslavije.

"Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore", pisalo je tada u saopštenju.
 

Mićunović je bio i jedan od optuženih u Italiji za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je svih petnaestak osoba, medju kojima je bio i bivši predsednik Milo Đukanović, oslobodjeno optužbe.

Bio je optužen za ubistvo Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe.

Bio je priveden 2021. godine ali je odmah pušten jer je policija  kod njegovog obezbednja pronašla dva pištolja koja su bila u legalnom vlasništvu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve