Svet
31.08.2022. 06:54
Beta

Bivši predsednik

Preminuo Mihail Gorbačov

1
Izvor: Beta / AP / Ivan Sekretarev

Bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini.

"Mihail Sergejevič Gorbačov preminuo je posle teške i duge bolesti", saopštila je moskovska Centralna klinička bolnica.

Gorbačov je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjestskog saveza, piše agencija Rojters.

Poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov sklopio je sporazume o smanjenju oružja sa SAD i partenrstvo sa Zapadnim silama da ukloni Gvozdenu zavesu koja je podelila Evropu od Drugog svetskog rata, što je dovelo do ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Kada je došao na vlast 1985. Gorbačov je pokrenuo talas političkih i ekonomskih reformi čiji cilj je modernizovanje i demokratizacija Sovjetskog saveza suočenog sa teškim krizama, prenosi Frans pres.

Kao zagovornik politike približavanja Zapadu dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir.

1
Izvor: Beta / AP / Scott Stewart

Bio je predsednik Sovjetskog Saveza izmedju 1990. i 1991, i konačno je morao da podnese ostavku 25. decembra 1991, što je dovelo do kraja SSSR-a.

Kada su prodemokratski protesti zahvatili komunističke zemlje sovjetskog bloka u istočnoj Evropi 1989. godine on se uzdržao od upotrebe sile, za razliku od drugih vodja Kremlja koji su slali tenkove da uguše pobune u Madjarskoj 1956. i u Čehoslovačkoj 1968.

Protesti su podstakili aspiracije ka autonomiji u 15 republika Sojvetskog Saveza koji se haotično raspao tokom naredne dve godine. Gorbačov je bezuspešno pokušavao da spreči taj raspad.

Kada je postao generalni sekretar sovjetske komunističke partije 1985. sa samo 54 godine rešio je da revitalizuje sistem uvodjenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda, ali su njegove reforme izmakle kontroli, preneo je Rojters.

1
Izvor: Beta / AP / Laurent Rebours

Njegova politika "glasnosti" dozvolila je do tada nezamislivu kritiku partije i države ali takodje je okuražila nacionaliste koji su počeli da se zalažu za nezavisnost u baltičkim republikama Letoniji, Litvaniji i Estoniji i drugde.

Mnogi Rusi nikad nisu oprostili Gorbačovu za previranja koja su reforme podstakle smatrajući da je pad njihovog životnog standarda koji je usledio suviše viosoka cena za demokratiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron: Rusija jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila
Emanuel Makron

Rat u Ukrajini

27.07.2022. 22:35

Makron: Rusija jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila

Francuski predsednik Emmanuel Makron optužio je Rusiju da je "jedna od poslednjih kolonijalnih carskih sila" pošto je pokrenula "teritorijalni rat" u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve