PREOKRET: Bajden u blagoj prednosti u Džordžiji

PREOKRET: Bajden u blagoj prednosti u Džordžiji

EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY / POOL


Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u Džordžiji, državi u kojoj je republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp imao do jutros prednost, Bajden je u blagoj prednosti za 917 glasova.

Prema projekciji CNN-a, i Tramp i demokratski kandidat Džo Bajden imaju po 49,4 odsto glasova, a pobeda u toj državi donosi 16 elektorskih glasova.

EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Ukoliko bi Bajden osvojio te glasove delio bi ga samo korak od pobede, jer bi imao 266 od neophodnih 270 elektorskih glasova.

Povodom najnovijih rezultata oglasio se Tramp na Tviteru, gde je napisao da je Tviter van kontrole.

“Lagano sam pobedio na predsedničkim izborima sa legalno prebrojanim glasovima. Posmatračima nije dozvoljeno da rade svoj posao, te se stoga mora utvrditi da su glasovi prihvaćeni tokom ovog perioda nezakoniti glasoviI. Vrhovni sud SAD bi trebalo da odluči”, napisao je Tramp na tviteru.

“Niko nam neće oduzeti našu demokratiju”

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden reagovao je na izjavu Donalda Trampa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.

“Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpela da bi se to dogodilo”, napisao je Bajden na Tviteru.

Tramp je izjavio sinoć da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.

“Prevaren sam, ovo su lažni izbori”

Tramp obratio se javnosti iz Bele kuće i rekao da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.

“Ako prebrojite legalne glasove, lagano pobeđujem. Ako prebrojite ilegalne glasove, gubim. Mnogo listića je stiglo po zatvaranju biračkih mesta, sa zakašnjenjem. Prevaren sam”, poručio je u četvrtak Tramp u obraćanju koje je počelo nešto pre 19.00 sati po lokalnom vremenu.

On je rekao da su predviđali Bajdenovu pobedu u mnogim državama, ali bilo je obrnuto.

“Zadržali smo Senat što je odlično i to u težim državama. Napravili smo odličan posao. Stotine miliona dolara je bilo protiv nas. Na nacionalnom nivou su nam protivnici bili donatori s Vol strita, a naši donatori bili su mali ljudi”, rekao je Tramp.

Dodao je da je više žena republikanki izabrano u Kongres nego ikada ranije.

“Osvojio sam veliki, najveći broj glasova u istoriji, Hispanoamerikanaca, Afroamerikanaca i americkih starosedelaca. Ovo su lažni izbori, moram tako da kažem. Dobijali smo u mnogim zemljama, a onda, nekim čudom, stvari su počele da se okreću u Bajdenovu korist. Ali, predvideo sam da će glasanje poštom biti prevara”, rekao je Tramp.

On je rekao da su izračunali tačno koliko im glasova treba i onda su poslali poštom.

“Neverovatno je kako su svi listići koji su poslati poštom doprineli samo jednoj strani. Da ne pričam o prekidu brojanja glasova. Ljudi su mi slali poruke, nikada nisam video takvu ljubav, takvu podršku od građana, ali protivnici hoće da ukradu izbore, a mi ne smemo da im dozvolimo”, rekao je Tramp.

Tramp je dodao da na poštanskim kovertama nije bilo markica, pečata, ničega.

“Glasanje putem pošte se pretvorilo u katastrofu, ali kao što sam rekao, to nije iznenađenje. Ne smemo da dozvolimo da se to desi našoj državi. Da ne pričam da su blokirali mesta za glasanje, nisu nam dali na prisustvujemo na mnogim mestima. Čekali smo satima i satima. Želimo transparentnost, pravdu, a ne tajne sastanke i skrivanje. Naša država će pobediti, mi ćemo pobediti na izborima. Očekujem dug postupak na putu do pravde, ali smo strpljivi”, zaključio je Tramp.

Prethodno je Džo Bajden na Tviteru napisao da “narod neće biti ućutkan, maltretiran i neće se predati, svaki glas će biti izbrojan.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar