PREOKRET: Policija Crne Gore će ipak obezbeđivati litije ukoliko se prijave

PREOKRET: Policija Crne Gore će ipak obezbeđivati litije ukoliko se prijave

TANJUG / MILICA NIKOLIC /


Crnogorska policija saopštila je jutros da će nastaviti sa obezbeđivanjem litija ukoliko budu prijavljene u skladu sa zakonom.

“Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora”, navedeno je u saopštenju policije.

MUP Crne Gore juče je saopštio da policija odlučila da u narednom periodu neće obezbeđivati litije, a da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

Eparhija.me

Eparhija.me

Jutros navode da je jučerašnja odluka Uprave policije rezultat sagledavanja prilika i ocena rukovodilaca centara bezbednosti jer Mitropolija crnogorsko – primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve, kako kažu, nisu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

“Kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura”, navode danas u saopštenju.

Policija ističe da je sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes, kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca, te da će Uprava policije u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija, uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora.

Posle jučerašnjeg saopštenja MUP da policija više neće obezbeđivati litije, Mitropolija Crnogorsko primorska zatražila je hitan sastanak sa direktorom policije Veselinom Veljovićem.

Mitropolija je potom saopštila da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek posle nedelje, čime je, kako navodi MCP, doveo Crkvu pred svršen čin u pogledu organizacije današnje litije i one koja će biti održana u nedelju.

Potom se oglasila i crnogorska Uprava policije, navodeći da nisu tačni navodi da je Veljović odbio zahtev za sastanak sa predstavnicima Mitropolije i je Veljović spreman da se sastane sa njima u predloženom terminu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar