Svet
16.07.2023. 09:29
BETA-AP

Šišaldin

Pretnja za pilote stiže iz vulkana na Aljasci

1
Izvor: BETA/ Alaska Volcano Observatory / U.S. Geological Survey / Matt Loewen

Erupcija vulkana na Aleutskim ostrvima kod Aljaske je u vazduh izbacila ogromne oblake pepela, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu SAD da izda upozorenje pilotima.

Vulkan Šišaldin počeo je da eruptira u utorak, 11. jula, kaže Opservatorija Aljaske za vulkane. Prelet američke Obalske straže potvrdio je da je istog dana izbila lava unutar kratera.

Značajna eksplozija u petak proizvela je oblak pepela koji je dostigao visinu iznad 12.000 metra vetar ga je odneo na jug iznad Tihog okeana. Druga manja eksplozija u petak izbacila je oblak pepela na visinu od 4.500 metara.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje pilotima zbog oblaka vulkanskog pepela koji je tvrd i oštar i koristi se kao industrijski abraziv, te taj kamen u prahu može izazvati oštećenje i gašenje mlaznog motora aviona.

Vulkan je 1.100 kilometra jugozapadno od Enkoridža, u blizini centra ostrva Unimak, najvećeg ostrva u Aleutima. Vulkan je simetričan konus prečnika 16 kilometara na dnu, a visok 2.857 metara i najviši je vrh Aleuta.

Šišaldin je jedan od najaktivnijih vulkana u Aleutskom vulkanskom luku. Većina erupcija je mala. Pri erupciji 1999. izbacio je stub pepela koji je dostigao 13.716 metara.

Taj vulkan naučnici prate pomoću seizmičkih i infrazvučnih senzora, satelitskih podataka, veb-kamera i infrazvučnih i gromobranskih mreža.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spektakl vulkana Etna (FOTO)
vulkan, 11. 2. 2022.

Najaktivniji vulkan

11.02.2022. 14:30

Spektakl vulkana Etna (FOTO)

Italijanska Etna, najviši i najaktivniji vulkan u Evropi, proradio je na spektakularan način, osvetlivši noćno nebo eksplozijama i svetlocrvenom rastopljenom lavom.
Foto
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve