PREVARA DECENIJE Ruskinja obmanula bogate Njujorkčane

PREVARA DECENIJE Ruskinja obmanula bogate Njujorkčane


Njujork je mesto gde ljudi dođu ne bi li se obogatili, a za Anu Sorokin to je mesto na kom je mogla da lažira svoje bogatstvo.

Otkako je stigla u grad 2014. godine, Sorokinova se predstavila kao bogata naslednica Ana Delvi i tako postala deo visikog društva Menhetna.

Kako piše Njujork Tajms, ona je osuđena na četiri do 12 godina zatvora, zbog krađe, teške krađe i pokušaja teške krađe. Optužnica je imala ukupno osam tačaka i za sve je proglašena krivom, tako da će morati da vrati 199.000 dolara i plati kaznu od 24.000 dolara, služiće zatvorsku kaznu, ali će biti deportovana jer joj je viza istekla još 2017.

Za samo deset meseci u 2016. uspela je da prevari novostečene bogate prijatelje sa Menhetna i nekoliko institucija koje se bave finansijama, pa je tako inkasirala 275.000 dolara, a u tom periodu je putovala i na luksuzna putovanja od Maroka do Omahe. Tužilac je otkrio da je Ana falsifikovala svoje bankovne izvode i identitet zbog prevare koja je obuhvatila i apliciranje za zajam od 22 miliona dolara da bi napravila privatni umetnički klub. Tvrdila je da će UBS banka u Švajcarskoj garantovati kreditnim pismom i pokazala je izvode iz računa, koji su navodno dokazivali da ima sredstva.

Anna Sorokin and her lawyer Todd Spodek listen to the prosecution statement during her sentencing at New York State Supreme Court, in New York, Thursday, May 9, 2019. Sorokin, the German con artist who passed herself off as a wealthy heiress to swindle banks, hotels and even close friends, was sentenced Thursday to four to 12 years behind bars. (AP Photo/Richard Drew)

Jedna banka ju je odbila, ali je drugu uspela da ubedi da joj stavi na raspolaganje 100.000 dolara. Od tog novca je 55.000 dolara “spiskala u roku od mesec dana na lične troškove”, navelo je tužilaštvo.

Anin advokat Tod Spodek tokom suđenja je tvrdio da Sorokin nije imala kriminalne namere i da se pretvarala da je bogata ne bi li dobila prednost u sistemu koji “lako zavede glamur i sjaj”. On je rekao da je Ana “kupovala vreme” i planirala da vrati sav novac kada jednog dana postane uspešna.

Inače, ova dvadesetosmogodišnjakinja ćerka je bivšeg vozača kamiona iz Rusije, odakle se preselila u Nemačku 2007. godine. Odatle je otišla u Pariz, gde je počela da se predstavlja kao Ana Delvi. U Ameriku je otišla 2014. godine i izmislila da je prebogata nemačka naslednica. Ljudima je govorila ili da joj je otac diplomata ili naftni magnat – u zavisnosti od toga s kim je pričala. Stanovala je u luksuznim hotelskim sobama u Njujorku koje sebi nije mogla da priušti, obećala je drugarici plaćeno putovanje u Maroko, da bi je potom ostavila da plati račun od 62.000 dolara i bila je miljenica američkog džet-seta. U početku niko nije sumnjao kada bi zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom jer je govorila da joj je teško da prebaci sredstva iz Evrope.

Anna Sorokin, center, and her lawyer Todd Spodek, right, arrive for her sentencing at New York State Supreme Court in New York, Thursday, May 9, 2019. Sorokin, who claimed to be a wealthy German heiress, was sentenced to four to 12 years behind bars for defrauding New York banks and hotels. (Steven Hirsch/New York Post via AP, Pool)

O ovom slučaju su naširoko pisali svetski mediji, a televizijska zvezda, autorka Šonda Rajms, već je najavila da će njen novi Netflix projekat biti o Ani Sorokin. Mesecima se suđenje provlačilo kroz medije, a posebnu pažnju je izazvala vest da je Ana angažovala bivšeg urednika magazina Glamour da je stilizuje za suđenje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar