Princ Hari i Megan Markl su zvanično venčani


Britanski princ Hari i Megan Markl zvanično su proglašeni mužem i ženom danas na ceremoniji punoj emocija u crkvi Svetog Džordža u dvorcu Vindzor, mestu punom istorije za britansku monarhiju.

Par je proglasio venčanim nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, poglavar Anglikanske crkve, pošto su razmenili obećanja da će voleti jedno drugo dok ih “smrt ne razdvoji” pred oko 600 zvanica medju kojima su bili kraljica Elizabeta Druga i njen suprug princ Filip kao i čitava plejada zvezda.

Britansko-američki par sada će zvanično biti poznat pod imenom vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, i vojvotkinja će zauzeti svoje meto medju visokim članovima kraljevske prodice.

Oni su posle ceremonije izašli ispred crkve da pozdrave odabrane okupljene obožavatelje, posle čega su krenuli u otvorenim kočijama u svadbenu povorku ulicama Vindzora, gde ih je dočekalo mnoštvo sveta.

Megan Markl su do oltara dopratili britanski prestolonaslednik, otac mladoženje princ Čarls i 10 malih paževa i deveruša. Medju decom su bili i četvorogodišnji princ Džordž i trogodišnja princeza Šarlot, deca Harijevog starijeg brata princa Vilijama i vojvotkinje od Kembridža.

Megan Markl nosila tijaru kraljice Meri

Tijara koju je danas na venčanju s britanskim princom Harijem nosila Megan Markl bila je napravljena za kraljicu Meri, suprugu kralja Džordža Petog, i njeno krunisanje 1911. godine.
Tijara je dizajnirana da se slaže s brošem koji je Meri dobila 1893, kao poklon za veridbu sa Džordžom, tada princom.

Kraljica Elizabeta Druga je 1953. nasledila te komade nakita. Ona poseduje stotine tijara koje su zaključane u sefovima.

Prema kraljevskoj tradiciji, kraljica je pozajmila Megan Markl deo porodičnog nasledja.
U mesecima pre venčanja spekulisalo se da li će Marklova nastaviti tradiciju tijara i, ako to učini, da li će izabrati neku koja je pripadala Harijevoj pokojnoj majci, princezi Dajani.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar