PRIPREMA TEREN ZA NOVU FUNKCIJU? Putin predložio izmenu ruskog ustava

PRIPREMA TEREN ZA NOVU FUNKCIJU? Putin predložio izmenu ruskog ustava

Shutterstock


Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata, preneo je AP.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u Federalnom parlamentu pred najvišim zvaničnicima i poslanicima, Putin je predložio izmenu ustava kako bi se poslanicima omogućilo da imenuju premijera i članove vlade.

To pravo trenutno pripada predsedniku.

“To će povećati ulogu parlamenta i parlamentarnih stranaka, vlasti i nezavisnosti premijera i svih članova vlade””, rekao je Putin.

Istovremeno, Putin je naveo da bi predsednik trebalo da zadrži pravo da razreši premijera i ministre u vladi.

 EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

On je rekao i da predsednik treba da ima ovlašćenja da imenuje visoke odbrambene i bezbednosne zvaničnike.

Putin je naglasio da ustavne promene moraju biti usvojene na referendumu.

Povezane vesti – MEDVEDEV PODNEO OSTAVKU: Putin ga planira za zamenika šefa Saveta bezbednosti

Predsednik Rusije je izjavio da će u narednim godinama biti stvoren potpuni sistem praćenja životne sredine koji bi omogućio inspekciju kvaliteta vode, vazduha i tla, preneo je TAS S.

“Moramo da razvijemo i uvedemo sistem kontrole kvaliteta vazduha, tada ćemo taj sistem morati da proširimo po celoj zemlji i nadgledamo ne samo vazduh, već i vodu i tlo”, rekao je Putin i dodao da će drugim rečima, biti neophodno da se stvori sveobuhvatni sistem ekološkog praćenja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar