Svet
10.05.2019. 23:55
R.E./aljazeera.com

PRITISAK NA VENECUELU: Kompanije na crnoj listi SAD

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sjedinjene Američke Države stavile su na crnu listu dve špediterske kompanije i dva tankera koji prevoze naftu iz Venecuele na Kubu, objavilo je američko ministarstvo finansija. Ove sankcije samo su nastavak niza mera koje je vlada predsednika Donalda Trampa preuzela kako bi smanjila naftne prihode predsednika Venecuele Nikolasa Madura i tako ga zbacila s vlasti.

Dve firme koje se nalaze na crnoj listi SAD su korporacija Monsun Navigejšn (Monsoon Navigation Corporation) sa sedištem na Maršalovim ostrvima i liberijska kompanija Sereniti Navigejšn (Serenity Navigation).

 

Ovom merom kompanijama je zabranjeno sarađivanje sa američkim pojedincima ili kompanijama, a pored toga je zamrznuta sva imovina koju poseduju ili kontrolišu u SAD.

SAD i većina zapadnih zemalja podržavaju Huana Juana Gvajida, opozicionog celnika koji se u januaru, pozivajući se na ustav, proglasio privremenim predsednikom tvrdeći da je Madurova pobeda na prošlogodišnjim izborima bila nelegitimna. Maduro, s druge strane, usprkos sankcijama ostaje na vlasti, uz podršku Kube, Rusije i Kine, državne vojske i drugih institucija, a opozicionog predstavnika naziva američkom marionetom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve