Svet
01.10.2019. 12:23
R. E./The Guardian

PREMIJER RAZMATRA PRESELJENJE: Bangkok više neće biti prestonica Tajlanda?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tajland bi mogao da bude sledeća nacija na jugoistoku Azije koja će preseliti svoj glavni grad nakon što je premijer Praiut Chan-o-cha nagovestio da takav potez razmatra njegova vlada, prenosi The Guardian.

Uzimajući kao primer Mjanmar i slične planove koji su formulisani u Indoneziji, tajlandski premijer je sugerisao da bi preseljenje prestonice moglo da pomogne Bangkoku da prebrodi sve veće gradske izazove.

Kao i Džakarta, Bangkok je prenaseljen, zagađen, suočava se sa porastom nivoa mora i velikim zagušenjima u saobraćaju. Tokom obraćanja na Tajlandu, general u penziji je predložio dve mogućnosti za potencijalno pomeranje: "Prvo je pronaći grad koji nije ni predaleko ni preskupo da bi se preselio. Drugi je preseljenje u spoljni Bangkok kako bi se smanjila gužva."

Tajlandski premijer je sugerisao da bi premeštanje vlade na periferiju Bangkoka moglo da olakša saobraćajni tok i smanji potrebu za putovanjem u i iz centra grada. Predstavio je sveobuhvatno istraživanje i proučavanje socijalnih i ekonomskih uticaja koje bi izazvao takav potez.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve