PROCURELA DOKUMENTA SA “VIKILIKSA”: Asanž planira da napusti Britaniju i traži pomoć od Rusije?

PROCURELA DOKUMENTA SA “VIKILIKSA”: Asanž planira da napusti Britaniju i traži pomoć od Rusije?


Džulijan Asanž planira da napusti Veliku Britaniju i traži pomoć od Rusije, kao vlastima koje su bliske sa njim, prema procurelim dokumentima sa “Vikiliksa”.

– Ja, Džulijan Asanž, ovim putem dajem puno ovlašćenje mom prijatelju, Israelu Šamiru, da ostavi i pokupi moj pasoš, kako bih dobio vizu – napisao je Asanž ruskom konzulatu u Londonu u pismu od 30. novembra 2010. godine. Pismo je deo procurelih dokumenata koje je objavila agencija AP, gde su i njihovi mejlovi, finansijski izveštaji, tajno napravljeni snimci i druga dokumenta.

U izveštaju sa Tvitera “Vikiliks” tvrdi da Asanž nije napisao pismo u kome traži vizu od Rusije i navodi da je bivši Asanžov saradnik bio odgovoran za dokumenta.

To pokazuje da je on upoznat sa dokumentima i da je proverio njihovu autentičnost.

Istog dana kada je poslao pismo Rusima, Interpol je izdao međunarodni nalog za hapšenje Asanža, koji je tražen u Švedskoj zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Godine 2012. Asanž je preskočio kauciju i zatražio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se od tad nalazi.

U junu ove godine, sud u Londonu naložio je da je britanski nalog za Asanžovo hapšenje još važeći. Iako su švedske optužbe sada odbačene, Asanž se još uvek suočava sa pretnjom pritvorom za kršenje ulsova za plaćanje kaucije u Velikoj Britaniji.

Asanžova veza sa Rusijom teško da bi bila interesantna SAD, piše “Politiko”. FBI insistira da je ruska obaveštajna služba dala Vikiliksu hakovane mejlove Hilari Klinton iz predsedničke kampanje, kao i drugih Demokrata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar