Svet
01.10.2019. 16:33
N. G./The Guardian

PROMENA IGRE: Novi plan Borisa Džonsona

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski premijer Boris Džonson ima novi plan za Bregzit. I uskoro će ga predstaviti EU.

Iako su britanski mediji pisali o tome da Džonson predlaže da se nakon Bregzita postave zone carinjenja, odnosno kontrolni punktovi nekoliko kilometara dalje od irske granice, on je istakao da to nije ideja.

Procureli plan, koji se pojavio u irskim medijima i pojačao zabrinutost zbog povratka na tvrdu granicu, premijer je negirao. Ali, Džonson nije objasnio kakav će Bregzit plan isporučiti Briselu u narednim danima, opisujući ga samo kao "vrlo dobar".

Povezane vesti - Džonson zvao kraljicu da joj se izvini

Na pitanje, da li se njegov predlog odnosi na postavljanje niza carinskih kontrolnih punktova koji se nalaze pet do 10 milja od granice i u Severnoj Irskoj i u Irskoj, britanski premijer je istakao: "To uopšte ne predlažemo."

Ipak, on je priznao da bi u konačnici trebalo da postoje carinske provere u nekom obliku.

"Suverena ujedinjena država mora imati jedinstvenu carinsku teritoriju... ali postoji puno načina da olakšamo trgovinu i na mnogo načina rešimo problem. Imate jedinstvenu teritoriju za poljoprivredu, sanitarnu i fitosanitarnu, za poljoprivrednu hranu i to je veliki ustupak britanske vlade."

Džonson je rekao da želi da se reši osporavanog elementa sporazuma o Bregzitu - irskoj granici bekstop – i da nema smisla napustiti EU ako Britanija ostane zaključana u carinskoj uniji EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve