PROMENA POSLE ČETIRI DECENIJE SAD: Izraelska naselja ne krše međunarodno pravo

PROMENA POSLE ČETIRI DECENIJE SAD: Izraelska naselja ne krše međunarodno pravo

EPA-EFE/ABIR SULTAN


Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona prema tom pitanju.

Vašington je ovim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca ka ostvarenju državnosti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pročitajte još: Izraelska vojska presrela četiri rakete iz Sirije

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

“Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava neće doneti mir”, kazao je Pompeo.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Benjamin Netanjahu

“Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu”, rekao je portparol palestinskog predsednika, prenosi AP.

Iz Netanijahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike “ispravljanje istorijske greške” koja se odnosi na naselja.

“Ova politika odražava istorijsku istinu da jevrejski narod nisu strani kolonisti u Judeji i Samariji (izraelski nazivi za Zapadnu obalu)”, navodi se u saopštenju.

  EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Netanjahuov rival Beni Ganc, takođe, je pozdravio Pompeovo saopštenje rekavši da ono pokazuje čvrst stav prema Izraelu i posvećenost bezbednosti i budućnosti čitavog Bliskog istoka.

Ovim povodom oglasila se i EU koja je poručila da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

“EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila”, navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar