PROMENA U VRHU NATO: Volters umesto Skaparotija

PROMENA U VRHU NATO: Volters umesto Skaparotija


Američki vazduhoplovni general Ted Volters biće novi glavnokomandujući snaga NATO u Evropi. On će poziciju u sedištu Vrhovne komande NATO snaga u belgisjkom gradu Monsu od aktuelnog komandanta generala Kertisa Skaparotija preuzeti na svečanoj ceremoniji u proleće ove godine.

General Volters trenutno obavlja funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi i komandanta vazduhoplovnih snaga NATO.

Savet NATO odobrio je nominaciju generala Voltersa za funkciju glavnokomandujećeg NATO snaga u Evropi. Nakon što i pojedinačne članice NATO završe proces potvrde nominacija, general Volters će preuzeti dužnost.

General Volter ima borbeno iskustvo iz Iraka i Avganistana. U karijeri je leteo na jurišnim i lovačkim avionima tipa A-10, F-15 i F-22. Kao glavnokomandujući vazduholovnih snaga NATO u Evropi general Volters učestvovao je u pripremi zajedničke vežbe srpskih i američkih
padobranaca 2017. godine.

Vežba je održana novembra 2017. godine, a srpski i američki padobranci skakali su iz aviona C-130J „herkules“ iznad Kovina i aerodoroma u Lisičijem jarku. Bio je to prvi skok američkih padobranaca u Srbiji posle 10 godina. U vežbi je učestvovalo oko 250 padobranaca iz Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande oružanih snaga SAD.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar