Svet
03.12.2023. 22:42
Beta

Severna Makedonija

Tuga. Pronađena beživotna tela nestale devojčice i nestalog muškarca

Policija
Izvor: Shutterstock

Beživotno telo nestale 14-godišnje devojčice Vanje Đorčevske pronađeno je u okolini Skoplja, a u okolini Velesa i telo nestalog 74-godišnjaka, saopštili su u nedelju uveče tužilaštvo i policija Severne Makedonije.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, u vezi sa ta dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, jedno lice je van zemlje, a jedno se trenutno se nalazi u policijskoj stanici.

"Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršila ista lica čiji je motiv 'koristoljublje'. Takođe, iz sprovedenih operativnih mera utvrđeno je da je maloletna V. Đ. odvezena vozilom sa ulaska u mesto življenja, a saslušanjem je utvrđeno da je ubijena istog dana oko 10.00", piše u saopštenju.
 

Za maloletnju Vanju iz Skoplja je prijavljeno je da je nestala 27. novembra, a za P.Ž. (74) iz Velesa je nestannak prijavljen  24. novembra.

Vanja Đorčevska je, prema ranijim informacijama. krenula od kuće 27. novembra ujutro u školu oko sedam sati iz stana koji se nalazi u naselju Debar Malo u centru Skoplja.

Navodi se da je u vezi sa krivičnim delima, pronađeno izgorelo vozilo marke "citroen" i  da su veštačenjem obezbeđeni materijalni dokazi o umešanosti (osumnjičenih) lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podneta odgovarajuća krivična prijava.

Napominje se da su odmah po prijemu prijava  za nestala lica preduzete su mere i aktivnosti na njihovom pronalaženju, a formiran je poseban Operativni štab u policiji Skoplja na čijem čelu je bio njen načelnik.

"Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama na području policija Skoplje,  Veles i Štip, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila i drugo, obavljeni brojni razgovori sa porodicama, poznanicima, prijateljima i lica koja su htela da imaju bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca koji su isključivo radili na ovim slučajevima", piše u saopštenju.
 

Dodaje se da su javni tužioci Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje i Osnovnog javnog tužilaštva Veles izvršili su uviđaj na dve lokacije na kojima su pronađena tela nestalih, da su izdati su nalozi za obdukciju tela žrtava i za pravilnu identifikaciju, kao i  nalozi za prikupljanje i veštačenje svih tragova i dokaza sa obe lokacije.

U danima nakon nestanka javni tužioci su izdali naloge za pretrese više lokacija, obezbeđivanje snimaka video nadzora, lociranje na osnovu baznih stanica, analizu i forenziku elektronskih uređaja, forenziku materijalnih tragova i dokaza, uključujući automobil povezan sa događajem.

Prema tužilaštvu i policiji, saslušana su lica koja su mogla da imaju određena saznanja o događaju i na osnovu svih prikupljenih dokaza rasvetljen je događaj u pogledu osumnjičenih počinilaca i njihovih motiva.

"Nakon izvršenih dokaza i naloženih veštačenja, tužilaštvo će protiv svih osumnjičenih pokrenuti odgovarajuće postupke. Istovremeno, nasuprot  spekulacija i dezinformacija prema kojima ovaj slučaj ima nacionalnu pozadinu, obaveštavamo vas da su svi osumnjičeni makedonske nacionalnosti", piše u saopštenju tužilaštva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Muškarac nestao u smetovima, pronađen traktor
sneg potraga spasioci

Potraga u toku

27.11.2023. 14:55

Muškarac nestao u smetovima, pronađen traktor

Muškarac iz zaseka Čorbići u selu Reka, između Studenice i Ridna je nestao a za njim tragaju policija vatrogasno spailačke jedinice i meštani.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve