PROTESTI I NEMIRI U IRANU: Još devet ubijenih demonstranata, ukupno preko 20 žrtava

PROTESTI I NEMIRI U IRANU: Još devet ubijenih demonstranata, ukupno preko 20 žrtava

Iranski predsednik Hasan Rohani; Foto: Beta/AP


Iranska državna televizija javila je da je tokom noći između ponedeljka i utorka, u antivladinim protestima koji u ovoj zemlji traju već šest dana, ubijeno još devet demonstranata.
Navodi se da je njih šestoro ubijeno tokom napada na policijsku stanicu, iz koje su planirali da ukradu puške, u gradu Kahdarijan.

Takođe, u gradu Homeinišahr ubijeni su 11-godišnji dečak i 20-godišnji muškarac, dok je pripadnik iranske paravojne Revolucionarne garde ubijen u gradu Nadžafabad. Navodno, ove tri žrtve ubijene su iz lovačkih pušaka.

Demonstracije su počele u četvrtak u gradu Mašhadu, prvobitno kao protest zbog pogoršanja životnog standarda, poskupljenja i korupcije, ali su prerasle u antivladine proteste, u kojima je do sada ubijeno najmanje 20 ljudi.

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da pruža podršku demonstrantima u Iranu, a ovim povodom oglasio se i na društvenoj mreži Tviter.

“Iran, zemlja broj 1. u pružanju podrške terorizma, u kojoj je prisutno brojno kršenje ljudskih prava i to na dnevnoj bazi, sada je ugasila Internet kako da miroljubivi demonstranti ne mogu da komuniciraju. Nije dobro”, napisao je on na Tviteru.

Naime, javno nezadovoljstvo u Iranu je poraslo zbog poruka koje su poslate putem aplikacije za slanje poruka Telegram, a koje su iranske vlasti blokirale u nedelju zajedno s aplikacijom za prenos fotografija Instagram, u vlasništvu kompanije Fejsbuk.

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je iranske neprijatelje SAD i Izrael za izazivanje nemira u toj zemlji, gde već nekoliko dana traju antivladini protesti, poručivši da se neredi neće tolerisati.

“Vlada neće pokazati toleranciju za one koji nanose štetu javnoj imovini, narušavaju javni poredak i izazivaju nerede u društvu”, rekao je Rohani.

Predsednik iranskog Revolucionarnog suda Musa Gazanfarabadi upozorio je da bi neki od uhapšenih demonstranata mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu, navodi iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim. Kako je rekao Gazanfarabadi, oni bi pred sudom mogli da se terete za Moharebeh – rat protiv boga, što je prestup koji se u Iranu kažnjava smrću.

Nezvanično, u protekla tri dana tokom protesta u Teheranu uhapšeno je 450 ljudi, što je objavila još jedna poluzvanična iranska državna agencija Ilna, koja se poziva na Alija Asgara Naserbahta, zamenika guvernera Teherana zaduženog za bezbednost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar