Svet
07.10.2020. 13:19
Tanjug

Prva faza kliničkih

Prva faza ispitivanja potvrdila bezbednost kineske vakcine

w_56019230.jpg

Prva faza kliničkih ispitivanja kineske eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, koju je razvio Insitut za medicinsku biologiju pri Kineskoj akademiji medicinskih

Prva faza kliničkih ispitivanja kineske eksperimentalne vakcine protiv koronavirusa, koju je razvio Insitut za medicinsku biologiju pri Kineskoj akademiji medicinskih nauka, potvrdila je njenu bezbednost, preneo je Rojters.

Prvom fazom kliničkih ispitivanja kineske eksperimentalne vakcine bio je obuhvaćen 191 dobrovoljac, starosti između 18 i 59 godina.

Ozbiljniji neželjeni efekti nisu zabeleženi, kako su autori istraživanja naveli u studiji koja je objavljena na sajtu "medRxiv", pre recenzije.

Najčešće neželjene reakcije koje su dobrovoljci prijavili jesu blagi bol i blag umor, kao i crvenilo, svrab i otok na mestu ubrizgavanja vakcine.

[caption id="attachment_201945" align="alignnone" width="675"]shutterstock shutterstock[/caption]

Vakcina je pokrenula imunuloški odgovor dobrovoljaca obuhvaćenim ispitivanjem, a autori u studiji navode da svi podaci iz ove faze pokazuju da je vakcina bezbedna i efikasna i da treba nastaviti sa njenim daljim testiranjem.

Povezane vesti - Australija razvija sprej za nos u borbi protiv Covid-19

U Kini je do sada vakcinisano nekoliko stotina hiljada radnika iz oblasti nužnih delatnosti, kao i pripadnici grupa koje se smatraju visoko rizičnim u pogledu obolevanja od Covid-19, iako klinička ispitivanja još uvek nisu završena, što je izazvalo zabrinutost među ekspertima.

Kina u ovom trenutku ima najmanje četiri eksperimentalne vakcine koje se nalaze u finalnoj fazi kliničkih ispitivanja.

Pre poslednjim podacima, u Kini je od početka pandemije koronavirusom zaraženo 85.482 ljudi, dok je od posledica kovid-19 do sada preminulo 4.634 pacijenata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve