PRVA POBEDA PLEMENA VAORANI: Naftne kompanije ne smeju u Amazon

PRVA POBEDA PLEMENA VAORANI: Naftne kompanije ne smeju u Amazon

Shutterstock


Ekvadorsko pleme Vaorani pobedilo je na sudu velike naftne kompanije, kojima je blokirano ispitivanje nalazišta nafte u Amazanoji.

Nakon dve nedelje razmatranja, krivični sud u Centralnom Ekvadoru, odlučio je da zaštiti Vaorane u pokrajini Pastaza i zaustavi proces nadmetanja za naftu nakon što je vlada dozvolila pristup istraživanju 180.000 hektara zemljišta.

Zemljište je zaštićeno ustavom Ekvadora kojom se uspostavlja “neotuđiva, neostvariva i nedeljiva” prava starosedelačkog naroda “da zadrže posed njihovih predaka”. Takođe, Ustav sadrži odredbu da se moraju obaviti prethodne konsultacije o svim planovima za eksploataciju podzemnih resursa, s obzirom na moguće ekološke i kulturne uticaje na plemenske zajednice.

Država je postigla sporazum sa Vaoranijem o istraživanju nafte 2012. godine, ali lideri plemena kažu da su bili prevareni. Sudije su naložile vladi da sprovede nove konsultacije, primjenjujući standarde koje je postavio Međunarodni američki sud za ljudska prava, sa sedištem u San Hoseu.

Odluka predstavlja “značajan presedan za Amazon”, rekla je advokatica Lina Maria Espinosa. “Pokazano je da nije bilo konsultacija i da je država prekršila prava ovog, a samim tim i drugih naroda.” Vaorani, koji broje oko 4.800 ljudi, nastanjuju i druge amazonske provincije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar