Svet
26.03.2019. 17:45
Marko R. Petrović

PRVA „ŽENSKA ŠETNJA“ U SVEMIRU OTKAZANA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nema osobe na svetu koja bar jednom nije čula ženu kako ovo kaže. A sada su to čuli i u NASA-i, zbog čega su morali da otkažu prvu potpuno „žensku šetnju“ u svemiru!

Nije to planirano kao neki vanredno važni istorijski događaj, ali je trebalo da predstavlja važan momenat, prve potpuno ženske svemirske šetnje.
Ali taj momenat će morati da pričeka, zbog jednog banalnog razloga – veličine svemirskog odela.

Za dva ženska astronauta koja je trebalo da zajedno prošetaju svemirom u petak, En Meklejn i Kristina Koh, bila su, naime, potrebna i dva odela veličine M u gornjem delu. U Međunarodnoj svemirskoj stanici, međutim, imaju samo jedno odgovarajuće veličine.

Njih dve trebalo je da za tri dana ugrade litijum-jonske baterije u Međunarodnu svemirsku stanicu. Misija će, ipak biti ispunjena, jer će Kohova obaviti svemirsku šetnju u petak sa svojim muškim kolegom Nikom Hejgom.

Meklejnova je uprvu svemirsku šetnju išla prošlog petka, kada je nosila odelo veličine L. Shvatila je, međutim, da bi joj lakše bilo da funkcioniše u odelu srednje veličine. Nažalost, samo jedno od dva raspoloživa odela ove veličine je pravilno konfigurisano za šetnju u svemiru. A da bi i drugo bilo spremno, bili bi potrebni sati napornog rada, i pitanje je da li bi bilo spremno za petak.

Odela koja se koriste na stanici orbite sklapaju se iz više delova da bi se najbolje prilagodila telima pojedinačnih astronauta, izjavila je Brendi Din, portparol Svemirskog centra DŽonson u Hjustonu.

Ona je dodala da odela postoje u veličinama S, L i XL.

Do sada su svemirske šetnje obavljali samo muški ili mešovitio muško-ženski timovi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve