PRVE ANKETE LOŠE: Zaev podnosi ostavku 3. januara, izbori 12. aprila

PRVE ANKETE LOŠE: Zaev podnosi ostavku 3. januara, izbori 12. aprila

Foto Nemanja Jovanović


Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsednika države Steva Pendarovskog, a koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprostavila toj ideji jer smatra da tehničkoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalje, niti ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savet odložio početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Pročitajte još: Francuska drži zemlje van EU kao taoce

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Inače, više evropskih zvaničnika ali i analitičara upozorilo je da bi posledice nedavanja datuma Severnoj Makedoniji i Albaniji mogle imati dalekosežne posledice za ceo region. Scakako se najviše dobijanju datuma nadala Severna Makedonija, koja je čak i promenila ime.

Takođe, ni ostale zemlje kandidati za članstvo EU, među kojima je i Srbija, sa zebnjom su dočekale vest o “odbijanju” Severne Makedonije, a pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu – hoće li se EU ikada proširiti na naše prostore.

“Europe Elects” objavio je i rezultate ankete u Severnoj Makedoniji, prve nakon što je Evropski savet odbio da započne prostupne pregovore sa Skopljem, a premijer Zoran Zaev najavio ostavku i vanredne parlamentarne izbore na proleće 2020. Prema njima, opozicija Zorana Zaeva ima prednost od nekoliko procenata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar