PRVI KORAK KA POMIRENJU: Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope

PRVI KORAK KA POMIRENJU: Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope


Glavna evropska organizacija za zaštitu ljudskih prava Savet Evrope usvojio je deklaraciju kojom je Rusiji vraćeno pravo glasa oduzeto nakon pripajanja Krima 2014. godine.

Šefovi diplomatija 47 članica Saveta velikom većinom su glasali za deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da “imaju pravo učešća” u glavnom organima SE “na jednakoj osnovi”, što znači da je Rusiji pravo glasa vraćeno. Ovo telo suspendovalo je Rusiji pravo glasa posle ruskog pripajanja Krima 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i gotovo ceo svet smatraju nelegalnim. Rusija, članica SE od 1996. godine, tada je prestala da plaća članarinu.

savet evrope 1

Visoki ruski zvaničnici su pretili istupanjem iz SE. To bi značilo da bi ruski građani izgubili pristup Evropskom sudu za ljudska prava, važnom orudju za one koji nemaju vere u ruske sudove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozdravio današnju odluku SE i naveo da će se Rusija nadalje pridržavati svojih obaveza. On je rekao da Rusija ceni “pozitivni doprinos” Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

lavrov 2

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa SE dok god ima “jednak glas” u mehanizmima donošenja odluka.

Današnje glasanje bi moglo biti prvi veći korak SE ka ukidanju ograničenja i sankcija nametnutih Rusiji posle pripajanja Krima i podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Takođe, potez može biti gledan i kao znak sve jasnijeg shvatanja u Evropi, a posebno Francuskoj i Nemačkoj, da je približavanje Rusiji možda bolji način za rešavanje krize u Ukrajini i drugih problema.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je neočekivano otkazao učešće na sastanku u Finskoj, očekujući ishod povoljan po Rusiju. Ukrajinski ambasador pri SE Dmitro Kuleba je na Tviteru naveo da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga koji je opisao kao rezultat “cinične diplomatije” da bi se spasao “dugoročni partner”.

Francuska, koja danas preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom Evrope, i Nemačka bile su glasne u izražavanju potrebe da se Rusija vrati u sistem zarad dobrobiti miliona običnih Rusa.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji će razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je pre sastanka da “nije u interesu” da se Rusija isključuje.

“Rusija pripada Savetu Evrope, sa svim pravima i obavezama koji uz to idu”, rekao je Mas i dodao da se nada da će na ministarskom sastanku moći da se učini “odlučan korak napred”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar