PRVI PUT U ISTORIJI IZRAELA: Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladu

PRVI PUT U ISTORIJI IZRAELA: Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladu

(AP Photo/Sebastian Scheiner)


Poslanici izraelskog parlamenta, Kneseta, glasali su kasno u sredu da se raspuste nakon što premijer Benjamin Netanjahu nije uspeo da obrazuje vladajuću koaliciju.

Posle sedam nedelja od održanih prethodnih izbora otvoren je put da se u Izraelu ponovo glasa. Nikada u istoriji te zemlje izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Za raspuštanje Kneseta i nove izbore glasalo je 74 poslanika, a 45 je bilo protiv, prenosi AP. Posle izbora 9. aprila činilo se da će Netanjahuu biti lako da formira novu vladu i peti put bude premijer.

Međutim, neslaganje između njegovih potencijalnih partnera, ultraortodoksnih partija i sekularnih ultranacionalista i predloga zakona da se Netanjahu izuzme od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju učinili su taj zadatak nemogućim.

Umesto da se formiranje vlade prepusti nekom od Netanjahuovih rivala njegov konzervativni Likud odlučio je da podnese predlog zakona o raspuštanju parlamenta.

Tačno mesec dana nakon što su poslanici položili zakletvu većina ih je glasala da se raspuste i iniciraju ponovljene izbore bez presedana 17. septembra, navode izraelski mediji.

To je prvi put u istoriji Izraela da kandidat za premijera nije uspeo da obrazuje koaliciju nakon što mu je taj zadatak poverio izraelski predsednik posle izbora.

(AP Photo/Sebastian Scheiner)

(AP Photo/Sebastian Scheiner)

Netanjahu je rekao frakciji Likud pre glasanja o raspuštanju Kneseta da mu nije pošlo za rukom da postigne kompromis sa liderom desničarske sekularne partije Avigdorom Libermanom o kontroverznom zakonu za regrutaciju ultraortodoksnih Jevreja i da je takodje bezuspešno pokušavao da navede poslanike iz opozicije da se pridruže njegovoj vladi.

“Država Izrael ide u izbore zbog odbijanja Likuda da prihvati naš predlog”, rekao je Liberman na plenarnoj sednici Kneseta, označivši to kao “potpunu predaju Likuda ultraortodoksnima” za koje je služenje vojske tabu.

On je naglasio da njegova stranka neće biti partner u vladi kojom vlada jevrejski zakon.

Ministri iz Likuda su ocenili da se izbori održavaju zbog Libermanove nepopustljivosti i odbijanja da prihvati “1.000 kompromisa” ponuđenih tokom poslednje nedelje. Glasalo se oko ponoći kada je prošao rok u kojem je Netanjahu trebalo da obavesti predsednika Izraela Ruvena Rivlina da je obrazovao vadajuću koaliciju.  Opozicioni poslanici su uzvikivali “sramota” pre glasanja. Levičarske stranke su pitale što nije data šansa lideru saveza partija centra Plavo belo Beniju Gancu da formira koaliciju.

Taj savez je osvojio isti broj poslaničkih mandata, 35, kao i Netanjahuov Likud ali je nakon izbora Netanjahu sa svojim potencijalnim partnerima desničarskim i verskim partijama imao većinu od 65 poslaničkih mandata od ukupno 120 u Knesetu.

Likudovci su odgovorali da bi to bilo davanje šanse manjini da formira vladu na račun većine.

Netanjahu je tvrdio da je ulagao sve napore da izbegne nepotrebne izbore, kritikujući Libermana.

Da je rok za formiranje koalicije prošao bez glasanja o raspuštanju Kneseta predsednik Izraela bi dao drugom poslaniku, po svoj prilici lideru opozicije Gancu, mogućnost da sastavi koaliciju. Ganc je gnevno optužio Netanjahua da je odabrao da sebe spase umesto da dozvoli da teče politički proces i da se odlučio na “tri luda meseca” nove kampanje i milione dolara troškova za nove izbore. Taj bivši komandant izraelske vojske smatra da je Netanjahu pravno onesposobljen zbog pretećih optužnica za korupciju i da drugog razloga da se ponovo glasa nije bilo.

(AP Photo/Sebastian Scheiner)

(AP Photo/Sebastian Scheiner)

Glavni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit preporučio je podizanje optužnice protiv Netanjahua u tri odvojena slučaja nakon saslušanja planiranog za početak oktobra.

Čak i ako Netanjahu ponovo pobedi na izborima ne očekuje se da obrazuje vladu i dobije traženu političku podršku za sporazum o imunitetu pre očekivane optužnice.

To će ga primorati da ide na suđenje i biće pod pritiskom da se povuče, konstatuje AP.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar