PRVI RADNI ZADATAK NOVOG DRŽAVNOG SEKETARA SAD: Majk Pompeo na sastanku s šefovima diplomatija NATO u Briselu

PRVI RADNI ZADATAK NOVOG DRŽAVNOG SEKETARA SAD: Majk Pompeo na sastanku s šefovima diplomatija NATO u Briselu

Foto: Beta/Virginia Mayo


Novi američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće danas sastanku šefova diplomatija NATO, samo nekoliko sati pošto je položio zakletvu.

Pompeo će se sastati sa šefovima diplomatija NATO u Briselu u okviru priprema za samit šefova država u junu, navodi agencija Asošiejted pres.

“Odmah sam došao. Juče sam položio zakletvu i uskočio sam u avion”, rekao je državni sekretar SAD generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu po dolasku u Brisel.

On je dodao da postoji dobar razlog za tako brzu posetu, navodeći da je današnji sastanak važan za SAD.

Stoltenber je rekao da dolazak novog američkog državnog sekretara, samo nekoliko sati po polaganju zakletve, ukazuje na važnost tog saveza.

“Moramo da pripremimo NATO za izazovnije bezbednosno okruženje”, rekao je Stoltenberg i dodao da se veoma raduje razgovoru s Pompeom.

Visoki američki zvaničnici navode da Pompeo želi da osigura “ujedinjenu poziciju” prema Rusiji, ali i da utiče na ostale članice NATO, posebno na Nemačku, da do 2024. ispune obaveze i izdvoje dva odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda na odbranu.

Dogovor o većem izdvajanju za odbranu postignut je 2014. godine, ali ga za sada ispunjava samo šest od 28 zemalja. Devet zemalja je predstavilo realističan plan kako će dostići tu sumu do 2024, dok ostale članice, uključujuci i Nemačku nisu, navodi AP.

Senat SAD izabrao je u četvrtak bivšeg šefa obaveštajne službe CIA Majka Pompea za novog američkog državnog sekretara. Za je glasalo 57 senatora, a protiv 42. Pompeo je potom položio zakletvu. Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je izbor Pompea kog je nazvao “patriotom”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar