PRVI REZULTATI EU IZBORA: Narodnjaci ispred socijalista, pobeda desničara u Francuskoj

PRVI REZULTATI EU IZBORA: Narodnjaci ispred socijalista, pobeda desničara u Francuskoj

(AP Photo/Virginia Mayo)


Evropa očekuje prve rezultate izbora za Evropski parlament, četiri dana nakon što je više od 400 miliona građana glasalo u 28 zemalja članica EU. Malo manje od pola milijarde ljudi biralo je poslanike koji će ih predstavljati na evropskom nivou u narednih pet godina. Dok se čekaju konačni rezultati izbora beleži se najveća izlaznost u poslednjih 20 godina.

Prvi rezultati četvorodnevnih izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropska narodnjačka partija osvojila 173 mesta u parlamentu, dok su socijalisti osvojili 147, pokazuju prve procene ukupnih rezultata izbora, javlja Rojters. Na trećem mestu je Savez liberala i demokrata sa 102 opslanika a Zeleni su ostvarili dobar rezultat sa 71 poslanikom.

Koalicija Angele Markel pobedila u Nemačkoj dok je Nacionalni front Marin Le Pen osvojio najviše glasova u Francuskoj. Pobedili i socijalisti u Španiji kao i Fides Viktora Orbana u Mađarskoj.

Na teritoriji 27 država, ne računajući Veliku Britaniju, na izbore je izašlo oko više od pola birača, a u zavisnosti od izlaznosti u Britaniji, procene Brisela su da će ukupna izlaznost biti između 49 i 52 odsto.

U Španiji je izlaznost stigla do 35 odsto, u odnosu na 24 odsto koliko je zabeleženo u istom vremenskom periodu na poslednjim evropskim izborima 2014. godine. Kako javljaju mediji, u Španiji su pobedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstrmno desna stranka Voks. U ovoj zemlji se, takođe, održavaju i lokalni, a u pojedinim delovima Španije i regionalni izbori, uključujući i glasanje za gradonačelnike Madrida i Barselone, dok su 2014. izbori za Evropski parlament bili odvojeni od drugih.

Pobeda ekstremne desnice u Francuskoj

U Francuskoj je do 17 časova izlaznost bila 43,3 odsto, što je za devet odsto više nego 2014. u isto vreme. Prema dosadašnjim rezultatima najviše glasova osvojila je stranka Nacionalni front Marin Le Pen (24 odsto). Partija predsednika Emanuela Makrona osvojila 22,5 odsto glasova.(Ludovic Marin, Pool via AP)

Francuski predsednik Emanuel Makron(Ludovic Marin, Pool via AP)

Izlaznost u Mađarskoj do 15 časova bila je 30 procenata u odnosu na 19,5 iz 2014. godine. Ukupna izlaznost Mađara na evropsim izborima 2014. godine bila je svega 34 procenta.

Posmatrači evropskih izbora ukazuju na činjenicu da evropski glasači sve više koriste opciju “glasanja unapred” pri čemu tako pristigli glasovi dižu procenat početne izlaznosti tokom samog dana glasanja.

Veća izlaznost glasača primećena je i u evropskim zemljama koje su glasala prethodnih dana, sem na Malti gde je procenat izašlih od 74 odsto iz 2014. godine pao na 72 procenta ove godine.

U Hrvatskoj zatvorena birališta

Birališta su širom Hrvatske zatvorena u 19h, nakon čega su nacionalne televizije objavile prve izlazne ankete. Prema izlaznim anketama, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 3, Nezavisna lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Hrvatski suverenisti jedan, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan i Nezavisni za Hrvatsku jedan mandat.

U Hrvatskoj se i dalje beleži veća izlaznost na izbore za hrvatske poslanike u Evropskom parlamentu u odnosu na izlaznost pre pet godina, najnoviji su podaci Državne izborne komisije. Tako je do 16. 30 na birališta u Hrvatskoj izašlo 21,31 odsto birača, a 2014. izlaznost je u isto vreme bila 16,45 odsto.

Zagreb, Hrvatska (AP Photo/Darko Bandic)

Zagreb, Hrvatska (AP Photo/Darko Bandic)

Najviše birača glasalo je u Gradu Zagrebu, Karlovačkoj i Istarskoj županiji, a najmanje u Brodsko-posavskoj. Pravo glasa na izborima za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu ima oko 3, 8 miliona birača, od kojih je oko 150.000 u inostranstvu, najviše u BiH.

Prema podacima DIP, u inostranstvu je do 16.30 glasalo nešto manje od 13.000 birača od čega oko 8.000 u BiH. U Srbiji je glasalo 1.468 hrvatskih državljana, a u Nemačkoj 1.800. Birališta su otvorena do 19 časova, a prve rezultate DIP će objaviti posle 23 časa, kada budu zatvorena birališta u Italiji čiji glasači poslednji glasaju.

Kada je reč o prvim rezultatima izbora na već obavljenim glasanjima u Holandiji i Malti, najviše podrške dobila je opcija socijalista, dok Zeleni vode u Irskoj.

OVP jasan pobednik u Austriji

Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, najverovatnije je jasni pobednik današnjih izbora za EP, pokazuje prognoza objavljena po zatvaranju glasačkih mesta. Izlasnost na izborima bila je iznad 50 odsto. Na osnovu ispitivanja glasača ispred izbornih mesta, OVP bi mogla da osvoji 34,5 odsto glasova.

(AP Photo/Ronald Zak)

(AP Photo/Ronald Zak)

OVP je, u odnosu na izbore 2014. uspela značajno da popravi svoj rezultat, jer je tada osvojila 26,98 pdsto glasova. To pokazuje da je OVP uspela da profitira od političkih turbulencija u koje je ušla austrijska država zbog afere oko video snimaka bivšeg vicekancelara Hajnc Hristijan Štrahea.

FPO, koja je na izborima 2014. još imala 19,72 odsto glasova, nije mnogo pala, imajući u vidu aferu uslijed koje je doskorašnji lider Hajnc Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku.
Institut za istraživanje javnog mnjenja ukazuju da konačan rezultat u odnosu na prognozu može doneti promene u vrednosti od dva i po 2,5 odsto.

Stranka grčkog premijera drugoplasirana

Na izborima za Evropski parlament u Grčkoj, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je vodeća opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana. ANA prenosi podatke lokalnih medija da se očekuje da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto.

Aleksis Cipras (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Grčki premijer Aleksis Cipras (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Iznad cenzusa od tri odsto su i socijalistički Pokret za promenu (7-9 odsto), dok se očekuje da ultradesničarska Zlatna zora i Komunistička partija Grčke dobiju između pet i sedam odsto glasova.

AP navodi da bi u Evropski parlament mogli da uđu i predstavnici Evropski pokret bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa kojima se predviđa oko tri odsto glasova.

Merkelova ima najveću podršku

Prvi rezultati izlaznih anketa sa izbora za EP u Nemačkoj, ukazuju da je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio najveću podršku od 28 odsto glasova.

U borbi za mesta u Evropskom parlamentu, Zeleni su na velikom dobitku i drugi su po podršci, dok je krajnja desnica u malom porastu, javljaju nemački mediji.

(Sven Hoppe/dpa via AP)

(Sven Hoppe/dpa via AP)

Iako je vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU osvojio najveću podršku od 28 posto glasova, to predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne evropske izbore, kada je unija desnog centara osvojila 35,4 odsto glasova.

Nemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto. Nemački Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore.

Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 procenata glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godone, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar