Svet
07.08.2018. 16:43
R.E./ddl.rs

PRVI SEPTEMBAR, POČETAK ŠKOLE, KRAJ TELEFONIMA: U Francuskoj trajno zabranili učenicima da koriste mobilne telefone

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iako je prošle godine ovo najavljivano kao mogućnost, ostvarilo se. Francuska vlada usvojila je odluku kojom se definitivno zabranjuje korišćenja mobilnih telefona u svim osnovnim i određenim srednjim školama uovoj zemlji. Ova odluka počeće da se primenjuje 1. septembra, kada počne sledeća školska godina.

Uvajanje ovog zakona rezultat je kompromisa u francuskom parlamentu. Naime, Senat je prvi dao zeleno svetlo za ovaj predlog a nekoliko dana kasnije i Skupština je usvojila isti.

Sam predlog zapravo je jedno od predizbornih obećanja predsednika Francuske, Emanuela Makrona. Za predlog su glasala 62 poslanika,samo jedan je bio protiv, a oni koji su bili uzdržani obrazložili su veruju da novi zakon neće ništa bitno promeniti.

Ministar obrazovanja Francuske,Žan-Mišel Blanke rekao da je ovo zakon 21. veka koji prvenstveno šalje poruku francuskom društvu, ali i ostalim društvima.

Po ovom zakonu svi đaci mlađi od 15 godina neće moći da koriste mobilni telefon dok su u školi što će značiti da telefon isključe i odlože kada dođu u školu ili da telefon ostave kod kuće. Srednje škole će donositi odluku hoće li ili neće sprovoditi ovaj zakon.

Ova zabrana se onosi na sve uređaje koji mogu da se povežu na internet kao što su mobilni telefoni, tableti i laptop računari. Izuzetak od ove zabrane biće učenici koji imaju neki vid invalidita, te uređaje koriste kao pomagalo u nastavi.

Francuska i inače važi za zemlju, koja se bori za ograničeno korišćenje elektronskih uređaja koje bi ugrozilo mentalno zdravlje prvenstveno najmlađih, ali i bezbednost celokupne populacije. Takođe oni već imaju zabranu korišćenja mobilnog telefona u kolima čak i kada je automobil parkiran pored puta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve