PRVOAPRILSKA REALNOST: Komičar ima velike šanse za pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini

PRVOAPRILSKA REALNOST: Komičar ima velike šanse za pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini


Komičar koji glumi predsednika i trenutni šef države, kojeg nazivaju Kralj Čokolade – dva su favorita predsedničkih izbora u Ukrajini. Komičar je, sudeći po prvom krugu, pobedio…

Četrdesetogodišnji komičar Volodimir Zelenskij osvojio je čak 30 odsto glasova, dok je drugorangirani aktuelni predsednik Ukrajine i vlasnik konfekcijske korporacije “Roshen” Petro Porošenko osvojio gotovo upola manje (16 odsto). Treći najjači kandidat, bivša premijerka Julija Timošenko i jedna od predvodnica tzv. Narandžaste revolucije 2004. godine osvojila je 13 odsto glasova.

Iako su mnogi širom sveta pomislili da je reč o prvoaprilskoj šali ovaj nesvakidašnji fenomen dosta govori o nesvakidašnjem stanju ukrajinske demokratije, gde se sve do objave rezultata nije znalo ko će odneti pobedu.
Pitanje od milion dolara koje se neminovno nameće je: Da li komičar Volodimir Zelenskij ima kapacitet za ulogu predsednika, budući da je kompletnu kampanju bazirao upravo na ismevanju političara i skečevima u TV emisijama gde je glumio predsednika. Upravo zbog toga kritičari upozoravaju na neodređenosti njegovog programa. On je ipak uspešno iskoristio odbacivanje elita, jedan globalni trend koji trenutno posebno jak u Ukrajini nakon niza godina prepunih ekonomskih problema i korupcijskih skandala, posebno vezanih za bivšeg predsednika Viktora Janukoviča.

Kao i nekoliko puta dosad u kratkoj, ali izrazito burnoj istoriji bivše sovjetske republike ukrajinski glasači imali su izbor između poznatog, ali u javnosti diskreditovanog predsednikom, koji nudi stabilnost i rizičnim putem u nepoznatu i nepouzdanu budućnost sa Zelenskim.

Ipak, sve bi to drugi krug izbora mogao promeniti…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar