Svet
06.04.2018. 14:17
R.E./Beta, Foto: Printscreen Youtube

Bivši katalonski lider

PUĆDEMON IZAŠAO IZ NEMAČKOG PRITVORA I OBRATIO SE MADRIDU: Počnite dijalog o nezavisnosti Katalonije i oslobodite moje kolege

pudemon.png

Bivši katalonski lider Karles Pućdemon danas je, neposredno po izlasku iz pritvora u Nemačkoj, pozvao španske vlasti da pokrenu dijalog

Bivši katalonski lider Karles Pućdemon danas je, neposredno po izlasku iz pritvora u Nemačkoj, pozvao španske vlasti da pokrenu dijalog o pitanju nezavisnosti Katalonije i zatražio oslobađanje njegovih kolega u Madridu.

Pućdemon je pušten danas iz pritvora u Nemačkoj pošto je položio kauciju od 75.000 evra koliko je tražio nemački sud.

Tužilaštvo u Šlezvig-Holštajnu saopštilo je da je Pućdemon vlastima dostavio i adresu u Nemačkoj na kojoj će boraviti do donošenja konačne odluke o izručenju Španiji.

Pućdemon je novinarima po izlasku iz zatvora u Nojminsteru, u kojem je proveo desetak dana, rekao da je došlo je vreme za dijalog.

"Španske vlasti nemaju nikakav izgovor da ne pokrenu dijalog. Mi već godinama tražimo dijalog a kao odgovor dobili smo nasilje i represiju", rekao je on.

Pućdemon koji ostaje pod sudskim nadzorom dok traje procedura o mogućem izručenju Španiji, takodje je zatražio oslobadjanje katalonskih vodja koji se bore za nezavisnost te oblasti.

"Imati političke zatvorenike u Evropskoj uniji je sramota", rekao je on.

Devet Katalonaca trenutno je u pritvoru u Španiji, medju kojima šest bivših članova katalonske vlade, i bivša predsednica katalonskog parlamenta.

Nemački sud je sinoć odlučio da oslobodi Pućdemona uz sudski nadzor, odbacujući glavnu optužbu koju je protiv njega podigao Madrid - za pobunu zbog organizacije referenduma o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru.

Nemački sud će sada razmatrati manje ozbiljnu tačku optužnice, proneveru javnih sredstava u vezi organizacije tog referenduma. Sud treba da donese odluku o tome narednih nedelja.
Do tada Pućdemon ne može da napusti Nemačku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve