Svet
21.09.2022. 08:35
R.E.

Rat u Ukrajini

Putin: "Delimična mobilizacija odmah, jači smo od NATO"

putin, 21. 9. 022.
Izvor: SPUTNIK POOL / KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK /

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je delimičnu mobilizaciju kako bi ojačao snage u vojnom sukobu u Ukrajini.

Ukaz o delimičnoj mobilizaciji je potpisan, objavljen i stupa na snagu odmah, a parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za njeno izvođenje.

Putin je u obraćanju naveo da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim konfliktom u Ukrajini. Cilj je, kako je naveo, "zaštita Rusije, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguravanje bezbednosti Rusa i stanovnika oslobođenih teritorija".

Napomenuo je da ruska vojska deluje na liniji dužoj od 1.000 kilometara, i da se suštinski suprotstavlja "čitavoj vojnoj mašineriji kolektivnog Zapada".

On je precizirao da će biti mobilisani samo rezervni vojnici, pre svega "oni koji su služili u oružanim snagama, imaju određene vojne specijalnosti i relevantno iskustvo". Najavio da će svi mobilisani proći dodatnu vojnu obuku.

Putin je obećao podršku u održavanju referenduma u ​seperatističkim republikama Lugansk i Donjeck, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti u Ukrajini za prisajedinjenje Rusiji.

On je kazao da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva.

Naveo je i da Zapad želi da uništi Rusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve