PUTIN POLOŽIO ZAKLETVU: Četvrti put na predsedničkoj funkciji

PUTIN POLOŽIO ZAKLETVU: Četvrti put na predsedničkoj funkciji

(Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP)


Predsednik Rusije Vladimir Putin današnjim polaganjem zakletve u Velikom Kremljovskom dvorcu stupio je po četvrti put na predsedničku funkciju.Putin je na predsedničkim izborima u martu dobio 76 odsto glasova.

“Dok stupam na dužnost predsednika posebno snažno osećam odgovornost pred našim mnogonacionalnim narodom, odgovornost pred Rusijom, pred hiljadugodišnjom istorijom naše državnosti, našim precima”, rekao je Putin.

Smatram svojim dugom i smislom svog života da uradim sve za Rusiju, poručio je Putin, obraćajući se okupljenima po stupanju na dužnost.

Rusija treba da bude savremena i dinamična, da hrabro prihvata izazove vremena i da jača svoje liderstvo u sferama gde smo tradicionalno jaki, rekao je Putin.

“Rusija će biti snažna, dok će narod živeti bolje”, obećao je on.

Istorija ne prašta samo jedno – ravnodušnost i nedoslednost, ocenio je Putin.

On je dodao da su Rusiji potrebni prodori u svim sferama i doda da će iskorak obezbediti samo slobodno društvo.

Nakon inauguracije, predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravo da u naredne dve nedelje predloži mandatara za sastav nove Vlade. Kao vrhovni komandant, Putin upravlja strateškim nuklearnim snagama. Nakon ceremonije on će ponovo dobiti sve atribute vlasti, uključujući nuklearni kofer.

Inauguraciji su prethodili subotnji protesti protiv Putina u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionera Alekseja Navaljnog, a pod parolom “On nam nije car”, kada je privedeno oko 1.600 osoba.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar