Svet
02.02.2023. 19:44
Beta

Rusija

Putin: "Ponovo prete nemačkim tenkovima Leopard"

Putin
Izvor: SPUTNIK POOL / KIRIL BRAGA / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na obeležavanju 80. godišnjice sovjetske pobede u bici kod Staljingrada da "ideologija nacizma u svom modernom obliku" ponovo predstavlja direktnu pretnju po bezbednost te države koja je "iznova i iznova primorana da odbija agresiju kolektivnog Zapada".

Putin je položio venac na večnu vatru spomen-kompleksa palim borcima Crvene armije u Volgogradu, današnje ime grada, koji su se borili u Drugom svetskom ratu protiv nacističkih nemačkih snaga.

Osvrćući se na nedavnu odluku Nemačke da isporuči napredne borbene tenkove Leopard, Putin je upozorio da će za one koji "evropske zemlje, među kojima i Nemačku, uvlače u novi sukob sa Rusijom savremeni rat biti sasvim drugačiji".

"Neverovatno je ali istinito da nam ponovo prete nemačkim tenkovima Leopard. I oni će ponovo da se bore protiv Rusije na teritoriji Ukrajine rukama Hitlerovih sledbenika, banderovaca", rekao je on misleći na ukrajinskog nacionalističkog vođu Stepana Banderu iz doba Drugog svetskog rata za kojeg se smatralo da je nacistički saradnik.
 

Bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu, počela je 24. avgusta 1942, a završena je 2. februara 1943, kada su kapitulirale trupe nemačkog feldmaršala Fridriha Paulusa opkoljene vojnicima Crvene armije.

Katastrofalni poraz Nemaca i njihovih saveznika označio je prekretnicu Drugog svetskog rata na evropskom ratištu. Bitka za Staljingrad se smatra jednom od najkrvavijih bitaka u istoriji, sa oko dva miliona žrtava na obe strane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski nije zainteresovan za mirovne pregovore sa Putinom
Zelenski

Ukrajina - Rusija

26.01.2023. 21:30

Zelenski nije zainteresovan za mirovne pregovore sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da "nije zainteresovan" za mirovne pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve