PUTIN POTPISUJE MIROVNI SPORAZUM SA JAPANOM: “Ne sada, ali do kraja godine, bez preduslova”

PUTIN POTPISUJE MIROVNI SPORAZUM SA JAPANOM: “Ne sada, ali do kraja godine, bez preduslova”


Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da bi Rusija i Japan trebalo da potpišu mirovni ugovor kojim bi i formalno do kraja godine okončali neprijateljstva iz Drugog svetskog rata.

Japanski premijer Šinzo Abe zalagao se za napredak na tom polju, a dva lidera su se više puta sretala, i prema navodima, bliže su rešenju nego ikada.

Putin je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Moskva i Tokio ove godine treba da potpišu mirovni ugovor a teritorijalni spor da reše kasnije.

“Hajde da potpišemo mirovni sporazum – ne sada ali do kraja godine, bez preduslova. A posle ćemo nastaviti da razgovaramo o sporovima kao prijatelji, na osnovu mirovnog sporzauma”, naveo je Putin.

Tokom prethodnih nekoliko godina, Putin i Abe su razmatrali načine za rešavanje višegodišnjeg spora, medju kojima je i stvaranje zajedničke ekonomske zone na četiri najjužnija Kurilska ostrva, koje Japan naziva Severne teritorije.

Govoreći na konferenciji, Abe je rekao da se on i Putin slažu da “nije normalno” da dve zemlje još nisu potpisale mir.

“Japan i Rusija, i predsednik Putin i ja, delimo isti stav i odlučnost da rešimo teritorijalne sporove. Da bismo to postigli moramo češće da se srećemo i pronadjemo zajedničke pozicije”, izjavio je japanski premijer.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar