Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU do kraja 2020.

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU do kraja 2020.

EPA/YURI KOCHETKOV


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ruska zabrana uvoza hrane iz Evropske unije produžava do kraja 2020. godine, javlja agencija Rojters.

Rusija je 2014. godine uvela embargo na uvoz širokog spektra proizvoda iz EU i drugih zemalja, kao odgovor na međunarodne sankcije uvedene Moskvi zbog njene navodne uloge u ukrajinskoj krizi.

Povezane vestiPutin tvrdi da su odnosi Moskve i Vašingtona sve gori

Kremlj je zabranio uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja koje su sankcionisale Rusiju. To su Sjedinjene Države, Evropska unija, Kanada, Australija, Norveška, Island, Albanija, Crna Gora, Lihtenštajn i Ukrajina.

Vladimir Putin

Kako piše Russia Today, embargo je došao kao odgovor na ekonomske sankcije SAD i EU zbog ponovnog ujedinjenja Moskve s Krimom i učešća u vojnom sukobu u istočnoj Ukrajini. Ograničenja su bila usmerena na sektore finansija, energetike i odbrane ruske ekonomije. Međusobne sankcije su od tada produžene, uprkos tome što se takva odluka pokazala neefikasnom i štetnom za sve strane. EU je u četvrtak produžila ekonomske sankcije protiv Rusije za još jednu godinu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar