Svet
28.11.2018. 15:53
R.E./Sputnjik

PUTIN PRVI PUT POROGOVORIO O POMORSKOM INCIDENTU SA UKRAJINOM: Incident u Crnom Moru je unapred pripremljena provokacija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom kijevskih vlasti, a moguće i samog Petra Porošenka uoči izbora za predsednika Ukrajine.

„Porošenko zbog niskog rejtinga mora da stvori prepreke za opozicione konkurente“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na forumu „Rusija zove!“.

Po njegovim rečima, rejting sadašnjeg šefa države nalazi se na petom mestu, ima sve šanse da ne uđe ni u drugi krug.

„Incident u Crnom moru ima znake unapred pripremane provokacije, kako bi se uvelo ratno stanje u Ukrajini“, smatra predsednik Rusije. Čak i nakon ulaska Krima u sastav Rusije i konflikta u Donbasu nije uvođeno ratno stanje u Ukrajini, a ovde se radi o malom incidentu“, dodao je ruski lider.

"To je običan pogranični incident. O čemu se onda radilo 2014. godine? Tada je Krim odlučio da uđe u sastav Rusije — to je bila stvar većih razmera. Ili teški događaji građanskog rata u Ukrajini, na jugoistoku, u Donbasu, uz korišćenje vladinih snaga teške artiljerije, čak i avijacije“, objasnio je predsednik.

Predsednik je obratio pažnju na to da ukrajinski vojnici nisu odgovarali na zahteve predstavnika ruskih pograničnih službi, ušli su u teritorijalne vode zemlje koje su bile njihove do pre ulaska Krima u sastav Rusije i nastavili da se kreću ka Krimskom mostu.

On je pohvalio profesionalizam ruskih graničara.

„Kako su trebali da reaguju graničari? Vojni brodovi su ušli u teritorijalne vode Rusije, nisu odgovarali na pozive, nije jasno šta su nameravali da rade… Da su drugačije reagovali svi bi završili na sudu. Oni su ispunili svoj vojni dug, naređenje“, dodao je Putin.

Pri tome, on je naglasio da su među mornarima bili i pripadnici Službe bezbednosti SBU koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve