Putin: SAD koriste izmišljene optužbe da bi izašli iz nuklearnog sporazuma

Putin: SAD koriste izmišljene optužbe da bi izašli iz nuklearnog sporazuma


Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je SAD da koriste “izmišljene optužbe” kao izgovor za izlazak iz nuklearnog sporazuma INF, što je navelo Rusiju da suspenduje svoje učešće u tom sporazumu iz vremena Hladnog rata i da razvije novo oružje.

“Naši američki partneri je trebalo pošteno da kažu kako stoje stvari umesto što koriste izmišljene optužbe prema Rusiji da opravdaju svoj jednostrani izlazak iz tog sporazuma”, rekao je Putin u obraćanju o stanju nacije na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta.

SAD su 2. februara formalno suspendovale svoje obaveze prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa, INF, a Rusija je isto učinila dan kasnije.

Putin je rekao da će Rusija usmeriti novo oružje prema SAD-u ukoliko one rasporede nove rakete srednjeg dometa u Evropi posle izlaska Vašingtona i INF sporazuma.

On je odbacio američku tvrdnju da se SAD povlače iz tog sporazuma iz 1987. zbog toga što ga je Rusija prekršila.

On je ponovio da Rusija neće prva rasporediti nove rakete srednjeg dometa u Evropi, ali je upozorio da će uzvratiti ukoliko SAD postavi takve rakete na evropskom kontinentu. ; Putin je rekao da mu meta neće biti samo zemlje gde su postavljene rakete već da će postaviti novo oružje kome će meta biti američki centri gde se donose odluke. ; Po njegovim rečima Rusija će rasporediti nove rakete za svoju ratnu mornaricu u okviru tekućeg plana modernizacije svojih vojnih sposobnosti i napora da odgovori na, kako je rekao, neprijateljske poteze SAD.

Nova raket Zirkon će leteti devet puta većom brzinom od brzine zvuka i sa dometom od 1.000 kilometara, rekao je Putin. On je dodao da je raketa napravljena za postojeće brodove i podmornice. ; Drugo novo oružje koje je najavio prošle godine, krstareća raketa na nuklearni pogon Burevestnik i Posejdon, podvodni dron takodje na nuklearni pogon, uspešno prolazi testove, rekao je ruski predsednik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar