PUTIN SE OBRAĆA NACIJI UOČI PREDSEDNIČKIH IZBORA 18.MARTA: Opozicija protiv, smatra to predizbornim nastupom

PUTIN SE OBRAĆA NACIJI UOČI PREDSEDNIČKIH IZBORA 18.MARTA: Opozicija protiv, smatra to predizbornim nastupom

Foto: Beta/Alexei Druzhinin/Sputnik


Predsednik Rusije Vladimir Putin sutra će se, po 14. put obratiti naciji, što se u ovoj zemlji smatra njegovim glavnim predizbornim nastupom uoči predsedničkih izbora 18. marta.

Putin neće, kao do sada, nastupiti pred najvišim državnim rukovodstvom izlažući planove samo za narednu godinu, već za naredni šestogodišnji period, koliko je mandat šefa države.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će se ocene rada i perspektive u budućnosti podudarati sa Putinovim programom na predstojećim izborima.

Putin se ranije obraćao naciji krajem kalendarske godine, ali su u Kremlju u decembru saopštili da šef države ima pravo da nastupi kada smatra da je to potrebno.

Opoziciona liberalna partija Jabloko pozvala je Putina da odustane od obraćanja 1. marta, smatrajući da bi to predstavljalo kršenje Ustava, jer kandidate stavlja u neravnopravni položaj.

Centralna izborna komisija (CIK) je, medjutim, saopštila da vreme obraćanja nije definisano propisima, te da Putin ne krši zakon. Ograničenja u korišćenju funkcije ne treba da budu prepreka za izvršenje obaveza, kao što je obraćanje naciji, smatra CIK Rusije.

RIA Novosti je navela da ciljna grupa Putinovog obraćanja ovog puta neće biti politička elita, kao ranije, već obični gradjani, odnosno birači.

Putin do sada nikada nije učestvovao u predizbornim debatama, a partije koje nisu bliske Kremlju optuživale su ga na prethodnim izborima da koristi administrativne resurse u predizborne svrhe.

Analitičari smatraju da Putin ovog puta, spremajući se za četvrti predsednički mandat, neće spominjati nepopularne ekonomske mere kao što su povećanje poreza na dohodak fizičkih lica, povećanje starosne granice za odlazak u penziju, ukidanje poreskih olakšica. Očekuje se da će govoriti i o medjunarodnim temama, kao što su rat u Siriji, i odnosi sa SAD.

Obraćanje predsednika Rusije predviđeno je Ustavom i obuhvata analizu političke, ekonomske i ideološke situacije, kao i konkretne predloge za rad oba doma ruskog parlamenta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar