PUTIN ZA “KORIJERE DELA SERA”: Rusija je spremna za dijalog sa SAD

PUTIN ZA “KORIJERE DELA SERA”: Rusija je spremna za dijalog sa SAD

EPA-EFE/SERGEI BOBILYV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT


Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je stigao u jednodnevnu posetu Italiji u okviru koje ide i u zvaničnu posetu Vatikanu, poručio je u intervjuu listu “Korijere dela sera” da je Rusija “spremna za dijalog sa SAD”.

Šef Kremlja govorio je i o “stalnim kontaktima” sa strankom Liga italijanskog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Mateom Salvinijem, a bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija nazvao je “političarem svetskog kalibra”.

“Korijere” navodi da je Putin kazao da je spreman za resetovanje odnosa Rusije sa SAD predsednika Donalda Trampa, kako bi se ponovo pokrenuo bilateralni dijalog o široj strateškoj agendi.

Putin je juče potpisao zakon kojim se obustavlja primena Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, ispunjavajući ono što je najavio nakon odluke Trampa da se SAD povuku iz tog sporazuma potpisanog 1987. godine.

AP Photo/Susan Walsh

AP Photo/Susan Walsh

Upitan o tome da li se svet nalazi na početku nove trke u naoružanju i u kojoj meri je Rusija doprinela tome, Putin je negirao bilo kakvu umešanost Rusije.

“Ni u kakvoj meri! Raspad sistema međunarodne bezbednosti započeo je jednostranim američkim napuštanjem INF. Taj sporazum bio je kamen temeljac celokupnog sistema kontrole naoružanja. Uporedite koliko na odbranu troši Rusija – oko 48 milijardi dolara – koliki je vojni budžet SAD, od više od 700 milijardi dolara. Gde se onda zapravo odvija trka u naoružanju. Mi nemamo nameru da budemo uvučeni u jednu takvu trku, ali imamo obavezu da garantujemo i našu bezbednost”, kazao je Putin.

On je dodao da je “upravo zbog toga Rusija prinuzđena da osmišljava izuzetno moderna oružja, odgovarajući na uvećanje vojnih troškova i otvoreno štetno delovanje SAD”.

Shutterstock

Shutterstock

“Početkom 2021. ističe važenje sporazuma “Novi Start” (o interkontinentalnim raketama). Bez obzira na to ne vidimo volju SAD da razgovaraju o njegovom produženju ili izradi jednog potpuno novog sporazuma”, rekao je Putin.

Šef Kremlja je takođe rekao da bi želeo da ukine kontra sankcije koje je Moskva uvela reagujući na sankcije Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize i zbog kojih italijanski izvoz trpi velike posledice, ali je podsetio da su sankcije uvele “sve zemlje EU”, uključujući Italiju.

Putin je u intervjuu negirao rusko mešanje nedavno održane izbori za Evropski parlament i izrazio poštovanje za Salvinijeve stavove po pitanju Rusije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar